Index Vakbarát Hírportál

Még mindig akadozik a Skype

2010. december 23., csütörtök 10:33 | aznap frissítve

December 22-én néhány órára szinte az egész világon elérhetetlenné vált a szolgáltatás.

Tegnap délutántól a magyar felhasználók is tapasztalhatták, hogy a Skype nehezen vagy egyáltalán nem képes kapcsolódni a hálózathoz. Kora este a cég képviselői a Twitteren jelezték először, hogy központi hibáról van szó, melynek kijavításán dolgoznak.

Nem sokkal ezek után Peter Parkes a Skype hivatalos blogjában írt részletesebben a problémáról, illetve egy közleményt is kiadott a cég. A rövid tájékoztatás szerint a Skype nem hálózat, mint más csetelő programok, hanem p2p-hálózatként működő rendszerében az úgynevezett supernode-ok, a címjegyzékeket tartalmazó, az egyes gépek összekapcsolódását lehetővé tévő szervergépek száma egy hiba miatt a kritikus szint alá esett.

A Twitter-üzenetek szerint a hibát már kijavították, újra működik az üzenetküldés és a Voip-szolgáltatás, de előfordulhat, hogy még akadnak problémák. A jósolt esetleges üzemzavarok valóban bekövetkeztek, a Skype ma reggel óta is szakadozottan működik. Több olvasónk is jelezte, hogy reggel még mindig nem működik nálik a szolgáltatás.

Habár azt írják, hogy a fizetős, vállalkozásoknak szánt szolgáltatásokat nem érintette a kimaradás, a tőzsdére jövőre belépni szándékozó, a vállalati szektort megcélzó Skype számára nagyon rosszkor jött az üzemzavar.

Rovatok