Index Vakbarát Hírportál

Hat év után elkészült az indonéziai cunamijelző rendszer

2010. december 27., hétfő 15:02

Elkészült az a szökőárjelző rendszer, amit a 2004-es cunami után kezdtek építeni Indonéziában. A rendszer öt percen belül riaszt, de néha ez is késő.

A 2004-es cunami után a német kormány 45 millió euróval segített a szökőár sújtotta országoknak, a pénzből cunamijelző rendszert kezdtek építeni az Indiai-óceránban. A főleg Indonézia vizeiben létesített, German-Indonesian Tsunami Early Warning System (GITEWS) nevű rendszert a német GFZ geológiai kutatóközpont fejlesztette. Hat év után a GITEWS elkészült, teljes beüzemelése után a projekt 2011. március 31-én véget ér – ezután már egyedül Indonézia felelőssége lesz a rendszer működtetése és karbantartása.

Az elmúlt évben háromszáz állomást építettek a rendszerhez. Ezek között találhatók szeizmométerek, gps-állomások, hullámjelzők és bójás rendszerek. Az állomások összehangoltan működnek, ennek köszönhetően egy tengermélyi földrengés után már öt percen belül lehet riadóztatni azokat a partvidékeket, amiket egy esetleges cunami veszélyeztethet.

Néha azonban öt perc is túl sok. Október végén, amikor a Szumátra melletti Mentawai-szigeteknél volt földrengés, az első szökőárhullám 4 perc és 46 másodperc után érte el a partokat – nagyjából akkor, amikor az első riasztás megtörtént. Az októberi cunamiban ötszázan haltak meg.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a GITEWS-en is lehet még tökéletesíteni – például a bójákat messzebb helyezni az óceánban, hogy korábban jelezzenek –, a német fejlesztők pedig azt hangsúlyozták, hogy a helyi lakosság cunamireakcióját is szervezettebbé, gyakorlottabbá kellene tenni. A rendszer azonban máris bizonyította hasznosságát: a félkész állapotban is működőképes GITEWS 2007 szeptembere óta négyszer jelzett veszélyes cunamit, és ezzel vélhetően életeket is mentett.

Rovatok