Index Vakbarát Hírportál

Igazi harci járművet építettek a Batmobile-ból

2010. december 27., hétfő 11:40

A világ egyik legnagyobb haditechnikai cége, a brit BAE Systems bemutatta a The Raider fantázianevű harci járműve koncepcióját, aminek a tervei bevallottan a két legutóbbi Batman-filmben, a Kezdődikben és a Sötét lovagban látott Batmobile-on alapulnak.

A Raidert a brit cég aránylag kicsi, erősen páncélozott, automatikus, elsősorban felderítő küldetésekre szánt járműnek szánja, ami azért meg is tudja védeni magát, ha úgy adódik, illetve csapásmérő bevetésekre is alkalmas. Az autó terveit bemutató sajtótájékoztatón a tervezőcsapat egyik tagja, Hisham Awad újságírói kérdésre elmondta, hogy a hasonlóság a filmbeli Batmobile és a Raider között nem véletlen, a formához, a kerekek konstrukciójához, és néhány egyéb technikai részlethez a Batmobile szolgáltatta az ihletet a mérnököknek.

Nem ez lenne az első eset, amikor egy való életbeli harci jármű nagyon hasonlít egy filmbe látottra, a modern APC-k (armoured personal carrier, páncélozott csapatszállító jármű) például szinte mind az Aliens űr-tengerészgyalogosainak páncélkocsijára emlékeztetnek. A film előkészítési fázisában James Cameron, és a stáb a Pentagon specialistáival dolgoztak közösen, hogy olyan járművet mutassanak a filmben, ami amellett hogy látványos, hihető is. A közös munka annyira jól sikerült, hogy jó néhány megoldás és ötlet a valódi páncélozott csapatszállítókban is megjelent később.

Persze inkább a fordított út a jellemző, amikor egy valós járműről formáznak meg egy filmben szereplőt, de ez sem mindig ilyen sima ügy. Amikor a Marvel képregényes-szuperhősös filmjében, a Captain Americában például egy valódi harci járműről akarták megformálni a címszereplő járgányát, az utolsó pillanatban derült ki, hogy az valójában svéd fejlesztésű, és nem igazán illene a patrióta csillagos-sávos szuperhőshöz, így inkább feladta a realizmust a rendező, és a díszlettervezők fantáziájára bízta magát.

A Christopher Nolan által rendezett két utolsó Batman-film Batmobile-jait egyébként a kétszeres Oscar-jelölt trükkmester, Nathan Crowley tervezte és építette, az alapja egy P38 Lightning második világháborús amerikai vadászrepülő pilótafülkéje volt, és ahogy a Sötét lovag dvd-kiadásának egyik kisfilmjében Crowley elmondja, csak annyi instrukciót kapott hozzá, hogy Nolan egy tank és egy Lamorghini keverékeként képzeli el Batman autóját.

Rovatok