Index Vakbarát Hírportál

Beépült a tévébe a web

2011. január 2., vasárnap 22:43

Végre elkészült és kapható a nyár közepén bemutatott Hybridbox, a magyar fejlesztésű médialejátszó számítógép, amely összeköti a webet a tévéadással. Kipróbáltuk, és megnéztük néhány új szolgáltatás prototípusát.

Olcsón szerezhetünk médialejátszókat, amelyek nem olyan randák és zajosak, mint a számítógép, és távirányítóval kényelemesen kezelhetők. Ugyanakkor a lejátszók nem bővíthetők olyan rugalmasan, mint a pc-k, amelyek minden létező médiaformátumot és webes tartalmat lejátszanak. E két véglet közé fúrta be magát egy magyar fejlesztésű számítógép-lejátszó hibrid, amellyel tévézni, videózni, zenét hallgatni és böngészni is lehet.

A Hybridbox nevű kütyü médialejátszó szoftvere nagyjából öt éve készül. Ötletük jó iránynak tűnik, hiszen a Google is hasonló tervekkel nyomult be a szórakoztatóelektronikai piacra, egyelőre nem túl sok sikerrel.

Atommal megy

A Hybridbox buherálóknak szánt változata 55 ezer forint, vagyis a gép nagyjából annyiba kerül, mint egy középkategóriás hálózati adattároló (NAS). Ebből a gépből viszont nemcsak a merevlemez hiányzik, hanem a RAM és az operációs rendszer is. Ezek beszerzése összesen 22–70 ezer forint plusz kiadás a merevlemez méretétől és az oprendszer típusától függően. Érdemesebb a fullextrás verzióra hajtani, ami Windows 7 Starterrel, 320 GB-os vincsivel és 2 GB RAM-mal 85 ezer forint.

Mindegyik gépben Intel Atom 330 processzor és Nvidia Ion grafikus gyorsító van, ami éppen elég ahhoz, hogy ne akadozzanak a 1080 p felbontású videók, de komolyabb 3D játékok futtatásával nem érdemes próbálkozni. A minimális hardver előnye az alacsony, csupán 25–30 W-os fogyasztás, ugyanakkor a hosszú ideig használt gép ventillátora néha felpörög, ilyenkor kissé zajos. Ez nem zavaró, ha üvöltő hangfalakkal házimozizunk, de a csendesebb családi drámák hangulatát csúnyán elrontja a zúgás.

Tévére hangolva

Szerencsére a Hybridbox rendszerében nem a hardver a legfontosabb, hanem a szoftver. Bárki összerakhat magának egy passzív hűtéses gépet, a médialejátszó program ugyanis ingyen feltelepíthető bármilyen windowsos pc-re. Csak arra kell figyelni, hogy legyen benne mpeg4 formátumot kezelő DVB-T tévétuner, hiszen a Hybridbox lejátssza a tévéadásokat is.

A megadott formátumból könnyen kitalálható, hogy a Hybridbox alapja a Mindig TV digitális tévéadása. Az Antenna Hungária a lakosság 95 százalékát lefedte, a köztévék meg a két kereskedelmi csatorna adását ingyen sugározza, további tizenegy csatorna a 2900 forintos azonosító kártya megvásárlása után 1300 forintos havidíjért nézhető. Akinek nincs profi DVB-T tetőantennája, annak érdemes vennie egy erősített beltéri egységet (3000–8000 Ft), mert ha túl gyenge a jel, akkor a médialejátszó lefagy.

Szinte mindegyik jelenleg kapható tévében van DVB-T dekóder, de a Hybridbox sokkal többet tud a csatornák váltogatásánál. Elektronikus programújságban (EPG) kereshetjük meg a legjobb műsorokat, beprogramozhatjuk a filmek és a sorozatok felvételét. Ha meguntuk a tévézést, akkor több ezer webes videó közül válogathatunk. Természetesen be vannak kötve a Youtube és az Index.hu videói is, valamint a PC World, juj.hu, az MTV videótár és a NAVA is, hogy csak néhány ismertebbet említsek.

Az általunk kipróbált szoftverváltozatnak már új, a korábbinál sokkal modernebb az interfésze, de még mindig nem olyan egyszerű, mint amilyenekkel a profi szórakoztatóelektronikai gyártók (LG, Samsung) rendszerein találkozhatunk. A menük kissé kuszák, és segítség nélkül a kezdő felhasználó könnyen eltéved. Hasznos lenne egy súgó, de nincs, tehát kitartó gyakorlással kell megismerni a program menürendszerét.

Reklámzabáló ügyfelek

A Hybridbox tartalomaggregátor-szerepre pályázik, a digitális tévéadások és a webes tartalmak közt keres kapcsolatot. Egy tévéműsor nézése közben lekérdezhetjük a hasonló adások és online videók listáját, egy ajánlósáv is megjeleníthető a képernyő tetején, amely az általunk korábban megnézett műsorok alapján gyűjti össze az érdekes online videókat.

Hogyan lesz pénz az ingyenes programból? A bevételi forrás a reklám lesz, és itt is új technológiákat próbálnak bevetni. Az általunk tesztelt változatban egy gombnyomással lehetett megjeleníteni a hirdető logóját, és még egy gombnyomás után azonnal megnézhettünk egy reklámfilmet. Ebben sok lehetőség van, a csatornák így hívhatják fel a figyelmet az új műsoraikra, vagy online kvízjátékkal léphetnek kapcsolatba a nézőikkel.

A Hybridbox csapata megmutatta nekünk egy önkormányzati rendszer prototípusát is, amelyben a tévé távirányítójával lehetne időpontot foglalni az okmányirodában. Persze ehhez arra is szükség van, hogy a tévés szoftver biztonságosan kezelni tudja az ügyfélkapus azonosítót, és összeköttetést kell létesíteni a kormányzati portállal is.

A rendszer Facebookkal is összeköthető, de elég veszélyes az a beállítás, amely mindig beküldi az éppen nézett műsor címét. Praktikusabb egyenként bejegyzést írni, amikor azt fontosnak érezzük. Érdemes lenne bekötni a Twittert is, és hazai blogszolgáltatókkal is leszerződni. Hiányzik egy jó videotéka, ami persze csak akkor kifizetődő, ha már elég sokan használják a Hybridboxot.

Lehetőségek

Érdemes kipróbálni az ingyenes szoftvert, a fejlesztő könnyen utolérhető, és nyitott az javaslatokra. A hardver sem rossz vétel annak, aki éppen ilyen kis teljesítményű gépet akart venni, vagy az egyszerű NAS helyett valami komolyabb eszközre bízná a digitális tartalmak kezelését.

Rovatok