Index Vakbarát Hírportál

Rekordadományt gyűjtött a Wikipedia

2011. január 3., hétfő 10:13

A Wikipedia egy hét alatt annyi pénzt gyűjtött, mint 2009-ben egy hónap alatt. Félmillió internetező járult hozzá az oldal működéséhez.

Összesen 16 millió dollár támogatást sikerült összegyűjtenie a Wikipedia Foundationnek tavaly, ez több mint a kétszerese a két évvel ezelőtti 7,5 millió dollárnak. A nonprofit szervezet jelentése szerint több mint félmillióan adományoztak világszerte a Wikipedia működtetőjének.

A statisztika azt mutatja, hogy az átlagos adomány nem változott az elmúlt évekhez képest, ugyanakkor a 2009-es 230 ezerhez képest most félmillióan adtak pénzt. A 16 millióból 13,5 millió dollár érkezett online fizetéssel (például paypalen keresztül), a maradék pedig csekken vagy egyéb csatornákon.

A Wikipedia november közepén kezdte a kampányt, akkor kitűzték a 16 millió dolláros célt annak érdekében, hogy független és hirdetés mentes maradhasson. A szervezet ügyvezetője, Sue Gardner sikeresnek nevezte a kampányt, a Wikipedia az egyetlen szájt a top 10-ben, melyen nem futnak hirdetések. Egy hét alatt annyi pénzt gyűjtöttek, mint 2009-ben egy hónap alatt.

A Wikipedia 2001-ben indult, a legnagyobb online enciklopédia szócikkeit a felhasználók szerkesztik. Állandó stábja is van, 65 fő dolgozik az alapítványnál teljes munkaidőben. Jelenleg több mint 270 nyelven érhető el, 17 millió szócikke van, és havonta 400 millió érdeklődő látogat az oldalra.

Rovatok