Index Vakbarát Hírportál

Megint kimarad egy dobásból a Microsoft

2011. január 6., csütörtök 09:17

Egyelőre nincs jó válasza a Microsoftnak az iPadre, de a Windows 7 már fut ARM processzoron. Az Xbox 360 szorosabban összefonódik a Windows Phone 7-tel, és a Surface megtanult olvasni.

Komoly várakozás előzte meg Steve Ballmer nyitóbeszédét, mert a CES-en bemutatott újdonságok nagyjából meghatározzák a következő év eseményeit. Mindenki arról beszélt, hogy bemutatkozik a Windows 8, megújul a Windows Phone 7, és a Microsoft bemutatja az Apple TV és a Google TV riválisát. Nem egészen ez történt.

Miután a nagyközönség végignézte, hogy a Windows 7 mennyire jól fut az Intel legújabb, ám teljesen szokványosnak mondható Sandy Bridge processzorain, a kamerák az ARM processzorokkal felszerelt gépekre szegeződtek. Ezeket a processzorokat jelenleg okostelefonokban és táblagépekben használják, egyik legismertebb típus az 1 GHz-es Snapdragon.

Az egész Windows 7-et átírták ARM architektúrára, sőt, még a Wordöt is. Sajnos az összes létező programot - az Adobe Photoshoptól a Total Commanderig - át kell írni ahhoz, hogy az ARM-on is fussanak, az átállás tehát nem lesz zökkenőmentes. A Microsoft nem mutatott be olyan interfészt, amely jobban passzolna az érintésvezérelt táblagépekhez, a pc-re tervezett szabványos Windows 7 nem ilyen. Úgy tűnik a Microsoft egyelőre nem lép be az iPad-szerű táblagépek piacára, és ugyanúgy kihagy egy kört, mint a Windows Phone 7-tel.

Persze még mindig vannak szokványos Windows-tabletek, vagyis érintőkijelzővel felszerelt laptopok, de ezek nem helyettesítik a mellényzsebből előhúzható tableteket, amelyek a nyomtatott média megmentésére készülnek.

Sokkal jobban áll a Microsoft az asztal méretű gépek piacán, a Surface még mindig egyedülálló. Az érintéssel vezérelhető gép már nemcsak az ujjak érintését érzékeli, hanem olvasni is tud. Minden egyes pixel kameraként is működik, és ha rádobnak egy papírt a kijelzőre, akkor a Surface arról be tudja olvasni a szöveget. Ezt az elképesztő technológiát sajnos nem az átlag felhasználóknak szánják, hanem kaszinóknak és más gazdag vállalati megrendelőknek.

Családi perpatvar

Az otthoni felhasználók elégedjenek meg azzal, hogy tévézés közben felpofozhatják a családot. Na nem szándékosan, hanem véletlenül, amikor az Xbox 360 mozgásérzékelős vezérlőjét, a Kinectet használják. Ezentúl nem kell távirányító ahhoz, hogy az Xbox 360-at használók kiválasszanak egy filmet a Netflix videotéka kínálatából, mert kézzel hadonászva is lépkedhetnek a menüben. Magyarországon nincs ilyen filmkölcsönző. A Kinectből eddig 8 millió adtak el eddig, és a Microsoft sem számított ekkora sikerre, csak 5 milliós eladás volt betervezve.

A Kinect a mimikánkat is pontosan le tudja olvasni, ami egy új avataros csetszobában lesz hasznos. Úgy ülhetünk be a barátainkkal egy virtuális szobába, hogy a mosolyunkat és homlokráncolásunkat követő avatarunk pontosan közvetíti érzelmeinket, nem kell szmájlik begépelésével vacakolni. A szolgáltatás az Xbox Live előfizetőknek ingyenes.

Az Xbox Live az okostelefonokon is elérhető. Steve Ballmer bemutatott egy tucat Windows Phone 7-en futó játékot, amelyek közül néhány az Xbox Live segítségével összeköthető az Xbox 360-on futó verzióval. A Fable Coin Golf nevű mobilos játékban gyűjtött pontokat az Xbox 360-as Fable karaktere is megkapja. A Windows Phone 7 következő verziója a játékokat és a többi alkalmazást is gyorsabban futtatja, de nem ez lesz a legfontosabb újítás, hanem a másolás és a beillesztés. A Windows Phone 7 jelenleg nem ismeri ezt az alapműveletet.

Szkrínsot

Steve Ballmer átfogó képet adott arról, hogy idén mi várható a Microsoft háza tájékán. Normális tempóban fejlődik tovább az Xbox 360 és a Kinect, a Windows Phone 7, a Windows 7, a Surface, de az óriásvállalat 2011 elejére nem tartogatott semmilyen eget rengető újdonságot.

Rovatok