Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt a Mac App Store

2011. január 7., péntek 12:59 | aznap frissítve

Körülbelül ezer programmal nyílt meg a Mac App Store, ami a fejlettebb Macintoshokról érhető el. Az online szoftverbolt átalakíthatja a programvásárlási szokásokat, de azért még kéne rajta gondolkozni egy kicsit.

Tudjuk, hogy mi vitte sikerre az iPhone-t: túl azon, hogy a bemutatásakor forradalmi volt a kezelőfelülete, a használhatósága, az időtállóságot végső soron az alkalmazásbolt biztosította. Most már számos gyártó kínál az iPhone-hoz hasonlóan jó készüléket, de az Apple mobilját körülölelő ökoszisztéma máig legyőzhetetlen, az App Store-ból letölthető több százezer program biztosítja, hogy minden engedélyezett tartalékot kipréseljünk az iPhone-ból.

Más utakon

Az Apple mindig másként gondolt az informatikára, mint a többi gyártó, a kezdetektől vallja a hardver és a szoftver egységét, amit a mobilpiacon olyan erőteljesen tudott képviselni, ahogy a számítástechnikában soha. Létrehozott egy zárt rendszert, amiben nemcsak az operációs rendszert és a készüléket adja a cég, de az arra telepíthető szoftverekhez is csak ellenőrzött körülmények közt juthat a felhasználó. Az App Store majdnem mindenkinek jó: az Apple-nek, mert a rosszul megírt programok kidobálásával biztosítani tudja a platform hírnevét és stabilitását, és mert részesedést kap a bevételből, a fejlesztőknek, mert könnyen jutnak el a vásárlókhoz, és a felhasználóknak, akik legális forrásból jutnak biztonságos kódokhoz, a verseny miatt elfogadható áron. Talán csak a geekek utálják a korlátokat, és azt, hogy az App Store miatt nem tehetnek meg akármit a gépükkel.

Az Apple viszont annyira beleszerelmesedett ebbe a felosztásba, hogy eldöntötte, számítógépein is elterjeszti azt. Nincs ebben semmi forradalmi, csak az iPhone-on, iPaden már megismert rendszert ülteti át a Macintoshra a vállalat: létrehozta, és csütörtökön elérhetővé tette a Mac App Store-t, amiből mindenféle, számítógépre telepíthető programot vásárolhatunk. A tálalás a lényeg.

Az online bolt ugyanis áthozott mindent, ami miatt az iPhone-os verzió jó volt: biztonságos, ha ezt használjuk, nem kapunk vírust (bár máris találtak egy rést a pajzson). Átlátható, a keresőt vagy a kategóriákat használva egyből találunk megoldást a problémánkra, programot, amivel el tudjuk végezni a feladatot. Ráadásul van visszajelzés is: a vásárlók értékelhetik az alkalmazást, mostantól egyetlen központi boltban nézhetik meg a felhasználók, hogy érdemes-e költeni a pénzt, vagy sem.

Ugyanaz, csak nagyobban

Persze az sem mindegy, mennyit költünk. A Mac App Store-ban általában annyiba kerülnek az alkalmazások, mint a boltban, és sok nem is éri meg az árát. A nyitásra bepakolt körülbelül ezer program jelentős része például ismerős lehet a mobilplatformról, elég csak a legnépszerűbb alkalmazást, az Angry Birdsöt említeni. Ebben a játékban madarakkal kell bombáznunk kétségbeesett disznókat, a szoftver óriási siker lett iOS-en és Androidon, és látható, hogy Macen is jól kezdett, de nem biztos, hogy ez a helyes irány: ami utazás közben, a metrón ácsorogva szórakoztató lehet, az nem feltétlenül köti le az embert a számítógép előtt ülve, és a kezdeti lelkesedés után előfordulhat, hogy elmegy a felhasználók kedve ezektől az egyszerűbb alkalmazásoktól. Macre ennél több kell.

Arról nem is beszélve, hogy nincs átjárás a platformok közt: hiába vette már meg valaki négy euróért a programot, maradva a példánál az Angry Birdsöt iPhone-ra, most megint ki kell fizetnie ugyanennyit, ha a számítógépén is disznókra akar lövöldözni, nincs csatolt akció, nincs kedvezmény, pedig ugyanazzal a regisztrációval kell itt is vásárolni, mint a mobilon.

Van viszont időnként meglepő árengedmény: a fotószerkesztéshez használt Aperture 3 Európában mindenhol 54 ezer forintba kerül, itthon 64 ezret kell fizetni érte, míg a boltból 17 ezerért letölthető. Szintén jó ötlet, hogy a programcsomagokat feldarabolva is megvásárolhatjuk. Az iLife 11-ből például én már korábban telepítettem a képnézegetős iPhotót, a videóvágós iMovie-t, amiről az online áruház is tudott: amikor kikerestem ezeket a boltban, az jelezte, hogy már a gépemen vannak. A GarageBand című zeneszerkesztőt viszont körülbelül három hete töröltem, mert nem használtam és kellett a hely, így a Mac App Store felajánlotta a letöltést 12 euróért, pedig eddig csak az egész csomagot lehetett megvásárolni, dobozosan, 49 euróért.

Fehéredés

Nem valószínű, hogy a 100 megabájtos frissítéssel érkező 7,4 megabájtos programocsomag megváltoztatja a számítástechnikát, de az könnyen lehet, hogy a szoftvervásárlási szokásaink, legalábbis Macen, finomodnak. Az App Store-nak hála az iPhone biztonságos platform, amin elég nagy a legális szoftverek aránya, és elképzelhető egy hasonló folyamat a számítógépeken is. Ha a Mac App Store-nak hála könnyebben találjuk meg a programokat, a letöltés sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a torrentezés, ráadásul olcsóbbak is lesznek a szoftverek, könnyen lehet, hogy több legális alkalmazás lesz a gépünkön, mint korábban.

Rovatok