Index Vakbarát Hírportál

Lézerágyút vetnének be a kalózok ellen

2011. január 10., hétfő 14:27

A brit BAE Systems haditechnikai cég azt állítja, új, nem halálos lézerfegyvere egy csapásra megoldja az elmúlt években a világ tengeri közlekedését és áruszállítását egyre jobban fenyegető kalózkodás problémáját.

Az International Maritime Bureau felmérése szerint tavaly a világtengereken összesen 430 kalóztámadás történt. A szomáliai kalózok néven elhíresült támadók jellemzően motorcsónakokkal, pár méteres bárkákkal közelítik meg a célpontokat, és Kalasnyikovokkal, esetleg rakétavetőkkel felfegyverkezve kerítik hatalmukba az óriás teherszállítókat, hogy aztán zsíros váltságdíj ellenében engedjék csak szabadon a túszul ejtett legénységet a hajóval együtt.

A BAE olyan fegyvert fejlesztett ki ellenük, ami egyrészt automatikus, másrészt nem halálos, csak figyelmeztető lövésekkel megakadályozza a támadást, illetve elveszi a kalózok kedvét a további közeledéstől.

A csodafegyver egy lézerágyú, aminek egy méter széles sugara az első tesztek szerint 1500 méterről olyan hatású, mintha a célpont a napba nézett volna. Így elég vele a közeledő motorcsónakot figyelmeztetésképpen végigpásztázni, és a technikailag igen gyéren felszerelt támadók máris le vannak szerelve.

A fejlesztők szerint a lézer átmenetileg elvakít ugyan, de maradandó szemkárosodást nem okoz. A zöld színű (a tesztek szerint ez a hullámhossz a legirritálóbb a szem számára) lézernyaláb ellen a napszemüveg sem véd, sőt, az csak erősíti a hatást, mert a napszemüvegen áthatoló zöld sugár a sötétebb háttér miatt tágabbra nyílt pupillával találja el a szemet.

A lézerágyú hatását egyelőre nem próbálták ki emberi kísérleti alanyokon, csak optikai szenzorokra lőttek vele a tesztek során. A BAE szerint, ha érdeklődést mutatnak a nagy hajótársaságok, a prototípus egy éven belül eljuthat a sorozatgyártásig és a kereskedelmi forgalomig.

Rovatok