Index Vakbarát Hírportál

Négyszeres bónuszt kapnak az Intel dolgozói

2011. január 14., péntek 10:34

A szerverekbe szánt processzorok ellensúlyozták a pc-ipar lomhaságát, a jövő azonban bizonytalan, mert a Windows hamarosan a rivális Arm platformon is futtatható lesz.

Az amerikai Intel nyeresége 48 százalékkal, bevétele pedig 8,4 százalékkal nőtt 2009 utolsó negyedévéhez képest. Ez elsősorban a szervercsipeknek növekvő eladásainak köszönhető, amivel a vállalat ellensúlyozni tudta az asztali gépek piacán tapasztalt hanyatlást.

A processzorgyártásban világelső amerikai társaság a csütörtöki gyorsjelentésében arról számolt be, hogy október-decemberben a profit 3,39 milliárd dollárra, azaz részvényenként 59 centre nőtt. 2009 utolsó negyedévében a tiszta nyereség 2,28 milliárd dollár volt, részvényenként 40 cent. A vállalati bevételek 8,4 százalékkal 11,46 milliárd dollárra emelkedtek a tavalyi utolsó negyedévben.

Elemzők 11,38 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 53 centes profitra számítottak előzetesen.

Az Intel rendkívüli bónusszal hálálja meg a dolgozóknak a sikeres évet. a VentureBeat azt írja, hogy mindegyik alkalmazott kap valamekkora bónuszt, amely egy szorzón és egy alapösszegen alapul. Idén a szorzó négyszeres, és ezen kívül a dolgozók még három napi munkabérnek megfelelő pénzt is kapnak.

Paul Otellini vezérigazgató szerint az Intel történetében 2010 volt a legjobb év. A cég jövője már nem ilyen egyszerű, hiszen a Microsoft január elején bejelentette, hogy a Windows és az Office is futni fog a rivális Arm processzorokon. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Microsoft és mások is hagyományosan az Arm processzorait használták az okostelefonokban, de ez is változik, és az Intel processzorai is betörnek a hordozható kütyük a gyorsan növekvő piacára.

Az Intel árfolyama a New York-i értéktőzsdén záráskor 21,29 dollár volt, egy centtel alacsonyabb a szerdai zárónál. A gyorsjelentés közzététele után, a tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben meglódult az árfolyam: 41 centtel, azaz 1,9 százalékkal 21,70 dollárra növekedett.

A társaság arra számít, hogy az idei első negyedévben 11,9 milliárd dollárra növekszik bevétele, szemben az egy évvel korábbi 11,1 milliárddal.

Rovatok