Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs betegszabadságra megy

2011. január 17., hétfő 15:25 | aznap frissítve

Egy időre visszavonul a cég vezetésétől Steve Jobs, ezt maga jelentette be a munkatársainak küldött levelében. Nem részletezi, hogy milyen okok miatt, csak annyit ír, hogy szeretne az egészségére koncentrálni. Ezúttal is Tim Cooks veszi át a helyét.

Az Apple vezérigazgatója betegszabadságot vesz ki meghatározatlan ideig – értesült a Wall Street Journal. Steve Jobs megtartja vezérigazgatói posztját, a nagyobb stratégiai döntésekben is részt vesz, de a napi munkát Tim Cook, a cég ügyvezetője fogja átvenni.

A BusinessWire nyilvánosságra hozott egy levelet, melyben Steve Jobs jelenti be, hogy azért megy szabadságra, hogy az egészségére fokuszáljon. Azt is hozzáteszi, hogy biztos abban, hogy Tim Cook el tudja végezni azokat a feladatokat, melyeket 2011-re terveztek.

A vezérigazgató azt írja, hogy minél előbb szeretne visszatérni az Apple-hez, addig is szeretné, ha tiszteletben tartanák magánéletét.

Az információ még a New York-i tőzsde nyitása előtt jelent meg, így még nem tudni, hogyan reagálnak rá az Apple részvényei. Hétfőn nemzeti ünnep miatt zárva tart az amerikai tőzsde, kedden, január 18-án pedig a cég éves jelentését teszi közzé. Németországban is kereskednek az Apple részvényeivel, a franfurti értéktőzsdén alig egy óra alatt nyolc százalékot estek a cég papírjai.

Steve Jobs egészségi állapota nem először téma a sajtóban, 2004-ben hozta nyilvánosságra, hogy hasnyálmirigyrákja volt, de a daganatot sikeresen eltávolították, így nincs szükség további kezelésre. Egészségéről akkor kezdtek el megint cikkezni, amikor 2008-ban feltűnően sokat fogyott. Akkor a cég azt mondta, hogy a vezérigazgató nem távozik a cégtől és egészségügye magánügy. A részvényesek nem reagáltak jól erre, tíz százalékot estek az Apple részvények.

Steve Jobs 2009-ben esett át egy májátültetésen, akkor hónapokig volt betegszabadságon. Szinte napra pontosan két éve jelentette be, hogy hosszabb időre nem vesz részt a cég napi munkájában. Akkor azt is bejelentették, hogy június végéig vezeti Tim Cook a céget, a mostani levélben nincsen ilyen dátum. Tim Cookst egyébként Jobs egyik lehetséges utódjaként tartják számon a jól értesültek.

Meglepetésként érte a piacot a bejelentés - nyilatkozta a Bloombergnek Alexander Peterc, a BNP Paribas elemzője. Szerinte az, hogy nem árulták el, mennyi ideig lesz távol Steve Jobs azt is jelentheti, hogy hosszabb ideig lesz betegszabadságon.

Az Apple szóvivője, Steve Dowling a nyilvánosságra került nyilatkozaton kívül semmit nem fűzött hozzá a hírhez.

Rovatok