Index Vakbarát Hírportál

Titkos kémműholdat lőttek fel Kaliforniából

2011. január 21., péntek 11:43

Az amerikai űrprogram legnagyobb hordozórakétája, a több mint 70 méteres (ez egy 23 emeletes toronyháznak felel meg) Delta IV-es segített Föld körüli pályára állítani az NRO ügynökség műholdjait az amerikai légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról.

Az NRO a National Reconnaissance Office, vagyis nemzeti felderítési hivatal rövidítése, az amerikai védelmi minisztérium 16 hírszerzési ügynökségének egyike. Messze nem olyan ismert, mint a CIA vagy az FBI, a feladata az amerikai kémműholdak üzemeltetése. Ennek megfelelően most is titkosnak minősítették, és nem árulták el, hogy a rakéta mennyi, és milyen műholdat állított Föld körüli pályára.

A fellövés napközben, kaliforniai idő szerint délután egy órakor történt, a helyi lapok beszámolói szerint a rakéta robaját 80 kilométerről is hallották, a közelben vezető 101-es autópályán rövid időre megállt a forgalom, az autósok lehúzódtak az útról a nem mindennapi látványosságot nézni.

Az NRO szűkszavú beszámolója szerint e fellövés sikeres volt, a rakéta meghajtófokozata 28 ezer km/óra sebességre gyorsította a rakományt, majd terv szerint levált, és a Csendes-óceánba zuhanva megsemmisült.

Rovatok