Index Vakbarát Hírportál

Közösségi portál lesz a Sulinet

2011. január 24., hétfő 12:22

Hétvégén az Educatio 2011 látógatói közül a legtöbben azt akarták megtudni, hogy melyik egyetemre érdemes jelentkezni. Mi informatikai újdonságokat kerestünk, ilyen például a közösségi portállá alakuló Sulinet és a több ujjal vezérelhető digitális tábla.

A magyar oktatási szakkiállítás csöppet sem hasonlít a világ legnagyobb ilyen eseményre, az egy héttel korábban megtartott londoni BETT-re. Tarnavölgyi Gábor szakújságíró, az informatika alapú oktatással foglalkozó IOT.hu portál szerkesztője elmondta, hogy a brit rendezvényen több száz tananyag- és tanszerkészítő vállalat jelent meg, a legmodernebb eszközöket látta a standjaikon. Ezzel szemben az Educatio 2011-en csak tucatnyi tananyag- és tanszerkészítő volt.

A különbség oka, hogy a brit iskolákat sokáig túlfinanszírozták, ezért komoly verseny alakult ki a cégek közt az oktatási informatika területén. Ennek eredményeként az iskolák sok gyártó termékei közül válogathatnak, és vannak olyan csomagok, amelyek az általános elsőtől a gimnázium végéig minden igényt lefednek. A versengő fejlesztőcégek folyamatosan új szolgáltatásokkal bővítik a csomagokat, amelyek már nemcsak az oktatásra, hanem az iskolai élet hatékonyabb szervezésére, vagy a szülő és az iskola kapcsolatára is fókuszálnak.

Például megjelent az iskolákban a kártyás beléptetés, tehát az óra elején nem kell jelenléti ívet kitölteni, és a szülő azonnal üzenetet kap, ha gyermeke reggel nem jelent meg az intézményben. A csipkártyák fizetőeszközként is szolgálnak, azokkal vehetnek a diákok ebédet és tízórait a büfében. A videokonferenciás szülői értekezlet pedig vidéken nagy segítség, mert a szülőnek nem kell kilométereket utaznia, hogy beszélhessen az osztályfőnökkel.

Magyarország anyagi helyzete azonban nem teszi lehetővé a túlfinanszírozást, sőt, még a pedagógusok bére sem éri el a kívánt szintet, ezért okosabban kell tuningolni az oktatási rendszert.

Vastaps a modern vasakért

"Országszerte azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok értékes tartalom van a pedagógusoknál, de azokat nem osztják meg a kollégáikkal" - mondta Könczöl Tamás, az Educatio Kft. elektronikus oktatásért felelős igazgatója. Az Oktatási Minisztériumhoz tartozó cég úgy alakítja át az általa fenntartott Sulinet portált, hogy az jobban támogassa a magyar nyelvű tananyagok terjesztését.

A fejlesztés részeként egységesítik a Sulinetet, minden szolgáltatás elérhetővé válik egy bejelentkezéssel. A tanulók a Facebook-azonosítójukat is használhatják majd, így nem kell újabb belépőnevet és jelszót megjegyezniük. De a közösségi portál hatása nem csak a bejelentkezésnél érhető tetten.

Az oktatási portál felhasználói csoportokat nyithatnak, amelyekben közös naptárak, fórumok és tárhelyek lesznek. A tanárok zárt csoportban oszthatnak meg egymással fontos iskolai dokumentumokat, egy-egy tantárgy rajongói pedig nyílt csoportokba szervezhetnek országos matematikai vagy irodalmi klubokat. Ezek a klubok pedig az interneten tehetnek közzé feladatokat, esszéket, megszűnnek a földrajzi korlátok. A Facebookon is vannak csoportok, de a portálon 13 évnél fiatalabbak nem regisztrálhatnak, és a tananyagok nem szerencsés módon keverednének minden egyéb vicces hülyeséggel.

Könczöl Tamás elmondta, pontgyűjtő versennyel motiválják a tanárokat arra, hogy osszák meg az általuk létrehozott tartalmakat. Minden közzétett tartalmakat megtapsolhatnak a regisztrált látogatók, ami ugyanolyan, mint a Facebookon a lájkolás, csak éppen kitaláltak neki egy értelmes magyar elnevezést. A leginkább megtapsolt tartalmak pontot érnek, és ha egy tanár elég sok pontot összegyűjt, akkor azokból új eszközöket szerezhet az iskolájának. Az Educatio kft. azt szeretné elérni, hogy a rendszer önfenntartó legyen. Például nyitna a tankönyvkiadók irányába, és lehetővé tenné, hogy az oktatási közösségi portálon áruljanak digitális tananyagokat, elektronikus tankönyveket.

Gyűjtik a tudást

Nem csak az állami vállalatok kell kihasználni a közösség aktivitását. A digitális Smart táblákat forgalmazó LSK Hungary összegyűjti a legjobb óravázlatokat és dolgozatokat, hogy meg tudja mutatni a vevőknek, az eszköz miként használható a tanteremben. Már több száz megosztott tananyag elérhető náluk, de a gyűjtés nem állt le. Az Educatio kiállításon az LSK versenyt szervezett a tanároknak, akik a legjobb tízperces tananyaggal drága interaktív táblát nyerhettek. A Nemzeti Tankönyvkiadó pedig az yTeach.hu portálon fogta össze a tanítást segítő tartalmakat. A cég nagykereskedői funkciót szeretne betölteni, azaz segíteni akar a tanároknak az általuk készített tananyagok eladásában.

Rovatok