Index Vakbarát Hírportál

Az EU engedi az Intel–McAfee-egyesülést

2011. január 27., csütörtök 15:01

Az Intel vállalásai megnyugtatták Brüsszelt, amely most már biztosítva látja, hogy nem torzul a verseny az IT-biztonsági piacon.

Az Európai Bizottság tegnap zöld utat adott az Intel és a McAfee tavaly augusztusban bejelentett, 7,68 milliárd dollár értékű fúziójának. Brüsszel a feltételes jóváhagyást azt követően adta meg, hogy a chipgyártó kötelezettséget vállalat arra, hogy az IT-biztonsági piac konkurens szereplőit nem fogja hátrányosan megkülönböztetni.

Az Intel által tett vállalások megfelelő kompromisszumot jelentenek, hiszen biztosítják mind a verseny megőrzését, mind az egyesülés előnyeinek érvényesülését. E változtatások garantálják az erős verseny fennmaradását, és hogy a fogyasztók ár, választék és minőség tekintetében a legjobbat kapják az informatikai biztonsági termékek piacán – nyilatkozta Joaquín Almunia versenypolitikai biztos.

Brüsszel elsősorban azt vizsgálta, hogy előfordulhat-e, hogy az Intel – amikor a megszerzett technológiákra alapozva biztonsági funkciókat épít a mikroprocesszoraiba – úgy tervezi meg a hardvert, hogy az a McAfee termékeivel működjön optimálisan. Az EB legfőbb aggálya az volt, hogy a chipgyártó elhallgathat olyan technikai információkat a konkurens szoftvercégek elől, melyek a hardver és a biztonsági alkalmazások megfelelő együttműködését garantálják, illetve elérheti, hogy a McAfee termékei a riválisok által készített processzorokkal ne legyenek kompatibilisek.

A vállalat azonban vállalta, hogy a rivális szoftvergyártókkal is megosztja ugyanazokat a technikai információkat, amiket a McAfee-vel, illetve hogy semmilyen formában nem fogja akadályozni a konkurens szoftverek és hardverek együttműködését a saját megoldásaival.

Rovatok