Index Vakbarát Hírportál

Tetszene a befektetőknek a Nokia-Microsoft összeborulás

2011. február 4., péntek 16:11

A Nokia részvényárfolyama hétfő óta növekszik, amióta egy elemző a Microsofttal való együttműködésre buzdította a finn céget. Adnaan Ahmad, a müncheni Berenberg Bank munkatársa jó ötletnek tartaná, ha a Nokia ezentúl Windows Phone 7 operációs rendszert telepítene a készülékeire.

A Windowst futtató Nokia annyira megtetszett a befektetőknek, hogy a Financial Times-ban publikált írás megjelenése óta 4 százalékot erősödött a Nokia részvénye. Bár a Nokia sok milliárd dollárt költ a készülékek fejlesztésére, az Egyesült Államok piacán mostanában nem ért el komoly sikert. Ahmad szerint a Nokiának a Symbian helyett kellene a Microsoft rendszerét használni. A Symbian részesedése az okostelefonok piacán 31 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 40 százalékról.

Sem a Microsoft, sem a Nokia nem kommentálta a felvetést. Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója január végén azt mondta, hogy cége szívesen hoz létre és/vagy csatlakozik más üzleti ökoszisztémákhoz. Ez akár azt is jelenthetné, hogy a Symbian és a Meego mellett még egy platformot kipróbál a finn cég.

Nem kell sokat várni a nagy bejelentésre, mert Stephen Elop február 11-én befektetők előtt tart beszédet, és 13-án vasárnap, a Mobil Világkongresszus előestéjén lesz a cég sajtórendezvénye.

Addig sem szabad elfelejteni, hogy a Symbian nem dobható el ilyen egyszerűen. Több százezren fejlesztenek Symbianra, és a rendszer nemcsak csúcskategóriás készülékeken fut, hanem sokkal olcsóbb középkategóriás modelleken is, amelyekre nem rakható fel a Windows Phone 7.

Rovatok