Index Vakbarát Hírportál

A kalózkodás jót tesz az anime dvd-k eladásainak

2011. február 7., hétfő 16:15

A Japanese Research Institute of Economy, Trade and Industry nevű japán kormányhivatal először végzett nagyszabású felmérést arról, hogy az egész világon népszerű, de jellemzően japán eredetű rajzfilmek, az animék piacát hogyan befolyásolja az online kalózkodás, a fájlcsere, és a videomegosztó oldalakra illegálisan feltöltött tartalmak.

A filmstúdiók és zenekiadók rendszeresen a fájlcserét nevezik ki minden problémájuk, és bevételkiesésük okaként, milliárd dolláros nagyságrendűre becsülik az őket ért kárt. Sok tanulmány tanúsítja, hogy valóban létezik ez a jelenség, de legalább ennyi állítja az ellenkezőjét, azt hogy az illegális letöltések rengeteg új, potenciális vásárlóhoz juttatják el a tartalmakat, akik közül aztán sokan legálisan is megveszik, amit egyszer letöltöttek.

A japán vizsgálat az utóbbi teóriát erősíti. Összesen 105 anime sorozatot vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy ha felkerül egy epizód a népszerű videomegosztókra, az nincs kimutatható hatással a dvd-kölcsönzésekre, viszont határozottan növeli a dvd-eladásokat. A legnagyobb japán fájlcserélő hálózat, a Winny a kölcsönzésekre negatív hatással van, de az eladásokat nem befolyásolja. Összességében a teljes dvd-piacon pozitív a hatása annak, ha az adott sorozat elérhetővé válik az illegális, alternatív csatornákon is.

A felmérés szerint még az anime őshazájának számító Japánban is nagyon sokan vannak, akik egy-egy sorozatról csak úgy szereznek tudomást, hogy videomegosztón vagy fájlcserélőn futnak bele, illetve azok, akik nem bíznak annyira egy új sorozat minőségében, hogy látatlanban megvegyék, és inkább letöltik előtte.

Az animekiadók eddig nemigen üldözték a fájlcserélőket, az első ilyen eset nemrégiben történt meg, amikor egy amerikai anime-disztribútor, a Funimation perelt be 1337 fájlcserélőt.

Rovatok