Index Vakbarát Hírportál

A magyar számítógépek 46%-a vírusos

2011. február 9., szerda 12:53

Az Eurostat a Biztonságos Internetezés napja alkalmából ijesztő statisztikákat közölt arról, hogy Európa egyes országaiban milyen a vírusfertőzött számítógépek aránya az összes, internetre kötött gép között. Az adatok különösen annak fényében tűnnek rémisztőnek, hogy a gépek nagy részén volt valamilyen vírusirtó, tűzfal, vagy más biztonsági szoftver telepítve (ez arra utal, hogy a felhasználók nem igazán törődnek a védelmi rendszerek frissítésével, maga a tudat megnyugtatja őket, hogy van antivírus a gépen).

A magyarországi adat 46 százalék, amivel a 30 országra kiterjedő vizsgálatban a harmadik legrosszabb helyre kerültünk. Még nálunk is több a vírus Szlovákiában és Bulgáriában, ahol a pécék 47, illetve 58 százalékán volt valamilyen fertőzés. A listán közvetlenül előttünk egyébként Olaszország (45%) és a világ egyik legjobban bedrótozott, internetet legaktívabban használó országa, Észtország (43%) szerepel.

Vírusfertőzés szempontjából Európa mintaországainak Ausztria és Írország számít, csak itt volt a fertőzött gépek aránya 20 százalék alatt (14% az osztrákoknál, 15 az íreknél). Mögöttük nagyobb lemaradással Finnország, Németország és Hollandia jön 20-23% közötti eredményekkel.

A felmérés szerint az európai internetezők 3 százaléka már a pénzárcáján is megérezte a vírusok vagy hekkerek ténykedését, és rövidítették már meg adathalászattal vagy kémprogrammal megszerzett személyes adatait, jelszavait felhasználva. Ebből a szempontból Lettország, Nagy-Britannia és Málta a legveszélyeztetettebb országok.

Rovatok