Index Vakbarát Hírportál

Brutális mobilprocesszorok jönnek

2011. február 14., hétfő 12:29

A Qualcomm új csipje lényegesen gyorsabb lesz a jelenlegi ARM-processzoroknál, fogyasztása mégis csökkenni fog. Egy év múlva jöhetnek a sokkal erősebb, de egy feltöltéssel tovább bíró mobileszközök.

A Qualcomm bejelentette a Snapdragon mobilcsipek legújabb generációját, ami óriási előrelépést jelent a mostanihoz képest. A processzorok órajele elérheti a 2,5 gigahertzet, ráadásul készül majd négymagos verzió is. Ebben a kiépítésben az új Snapdragon teljesítménye egy korábbi asztali számítógépben dolgozó processzorét verdesi.

Magömlés

A Krait nevű csipszet 28 nanométeres csíkszélességgel készül majd, tehát várhatóan alacsony lesz a fogyasztásra, a rendszer része lesz a wifi, a gps, a bluetooth és az fm-csip, valamint támogatni fogják a 3D video- és fotómegjelenítést, valamint lehetőség lesz az újgenerációs mobilhálózatot, az LTE-t támogató modem beépítésére is.

A Qualcomm szerint a processzor teljesítménye 150 százalékkal meghaladja majd a jelenlegi ARM-csipekét, míg a fogyasztás 65 százalékkal csökkenhet.

Sokan fejlődhet a 3D-s megjelenítés is, a szintén új, Adreno 320 grafikus gyorsító ugyanis négy mag egyidejű működését teszi lehetővé.

A Krait kétmagos próbaverziói már a második negyedévben elérhetők lesznek, míg az egy és négymagos típusok körülbelül egy év múlva futhatnak be.

Rovatok