Index Vakbarát Hírportál

Erőteljesen bővül a mobilos adatforgalom

2011. február 14., hétfő 16:16

A következő öt évben 26-szorosára fog nőni az adatforgalom, és az időszak végére eléri a havi 6,3 exabájtot egy felmérés szerint.

A Cisco a barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakkiállítás apropóján publikálta a mobil-adatforgalom 2010 és 2015 között várható növekedésére vonatkozó előrejelzését. A vállalat prognózisa szerint a mobileszközök által generált adatforgalom a következő öt évben 26-szorosára fog nőni, és az időszak végére eléri a havi 6,3 exabájtot, vagyis éves szinten a 75 exabájt mennyiséget (1 exabájt 1 millió terabájtnak vagy 1 milliárd gigabájtnak felel meg). Az intenzív növekedés hátterében elsősorban a mobilinternetezésre és videók lejátszására alkalmas hordozható eszközök – főként okostelefonok és táblagépek – gyors terjedése áll. A forgalom évente átlagosan 92 százalékkal bővül majd.

A vállalat szerint 2015-ben több mint 5,6 milliárd személyes használatú eszköz csatlakozik majd mobilhálózatokhoz, és emellett 1,5 milliárd gép-gép kapcsolat jön majd létre, ami azt jelenti, hogy bolygónk szinte minden lakójára jut egy mobilkapcsolat. A tanulmány szerint a mobilvideó 2015-re a teljes mobil-adatforgalom 66 százalékát teheti ki, azaz a tavalyi évhez képest 35-szörösére nő. Ugyanebben az időszakban a táblagépek adatforgalma várhatóan a 205-szörösére ugrik majd, ami az összes eszközkategóriát tekintve a legnagyobb bővülési ütem.

A cég a ezeket a tényeket és előrejelzéseket tette közzé:

A mobileszközök terjedésének mérföldkövei a tanulmány szerint

A mobilhálózati kapcsolatok sebességének globális alakulása

2009 és 2010 között az átlagos mobilhálózati kapcsolati sebesség megduplázódott, és 2015-re várhatóan mintegy tízszeresére emelkedik majd. A mobilhálózatok kapcsolati sebessége kulcsszerepet játszik a mobil-adatforgalom növekedésében – állítja a Cisco.

Rovatok