Index Vakbarát Hírportál

Alázza az embert az IBM gépe

2011. február 16., szerda 13:38

Úgy tűnik, a Jeopardy történetének két legnagyobb sztárja sem bír Watsonnal, az IBM társalapítójáról elnevezett szuperszámítógéppel.

Első napi szerény, de ígéretes teljesítménye után hatalmas előnyt szerzett Watson, az IBM egymilliárd dollárból felépített szuperszámítógépe két emberi ellenfelével szemben kedd este, a speciális Jeopardy-sorozat második adásában.

Watson a hétfői forduló végén 5000 dolláros nyereményével még holtversenyben állt Brad Rutterrel, a vetélkedő egyik szupersztárjával, aki eddig összesen 3,5 millió dollárt szedett össze a Jeopardyben. A harmadik versenyző, Ken Jennings, aki a leghosszabb, 74-es sikerszériával büszkélkedik az adás történetében, mindössze 2000 dollárral állt a harmadik helyen. A keddi adásban aztán Watson megtáltosodott, és most 35 734 dollárral áll az élen. Rutter 10 400-zal a második, Jennings 4 800-zal az utolsó. Szerda este dől el, ki nyeri az egymillió dolláros fődíjat.

Az IBM szobányi gépe, amelyet 2880 processzormag hajt, és 16 terabájtnyi memóriával szerelték fel, kedden végig uralta a játékot, egyetlen komoly megingása azonban rámutatott arra, hogy ő sem tökéletes. Az amerikai városok kategóriában hangzott el a kérdés: „Legnagyobb repülőterét egy második világháborús hősről nevezték el; a második legnagyobbat egy második világháborús csatáról.” (A helyes válasz Chicago, az egyik repülőtér az O'Hare, Edward O'Hare vadászpilóta után, a másik a Midway az 1942-es midwayi csata után.) Watson válasza? Toronto, ami még csak nem is az USA-ban van – összegabalyodhattak az algoritmusok.

A hétfői fordulóban azonban Watson olyan faramucin feltett kérdésre is tudta a választ, mint hogy „Milorad Cavic majdnem elrontotta ennek a férfinak a tökéletes 2008-as olimpiáját, amikor csak a másodperc századrészével kapott ki tőle.” A helyes válasz Michael Phelps volt; Watson nem hibázott.  Mint az a Gawkerre kitett videón látszik, az első napon megbirkózott a Beatles dalszövegeivel, felismerte Grendelt a Beowulfból, és megnevezte az általános relativitáselmélet által leírt eseményhorizontot. Meggyűlt viszont a baja egy olyan kérdéssel, amelyre a „class” (osztály, illetve elegáns) lett volna a válasz. „Stílusos elegancia, vagy azok a diákok, akik ugyanabban az évben végeznek” – tette fel a kérdést a veterán Alex Trebek, Amerika Vágó Istvánja, aki 1984 óta vezeti a műsort.

Watson a chicre tippelt (ami sikkest jelent, de osztályt semmiképpen sem); a helyes válaszért járó pontokat végül Brad Rutter zsebelte be.

Rovatok