Index Vakbarát Hírportál

Majdnem százezer vétlen weboldalt tiltottak le a netről

2011. február 17., csütörtök 15:18

Az Egyesült Államok hatóságai a kalózoldalak elleni, hetek óta tartó akciójuk során 84 ezer olyan weboldalt is blokkoltak, melyekről kiderült, hogy semmi közük az illegális tartalomterjesztéshez – számolt be a történtekről a TorrentFreak.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a belbiztonsági szervezet (Departement of Homeland Security – DHS) nyomozóhivatala (Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal – U.S. Immigration and Customs Enforcement, ICE) a héten jelentette be, hogy újabb sikeres akciójukkal nagyon sok olyan domént sikerült korlátozniuk, melyeken hamis árukat és gyermekpornográfiával kapcsolatos anyagokat terjesztettek.

Ám kiderült, hogy az ICE kiberbűnözés elleni csoportja Védjük meg gyermekeinket nevű akció során egy olyan, ingyenes DNS-szolgáltatóhoz tartozó, körülbelül 84 ezer weboldalt is büntetett, melyeknek semmi köze a fent említett bűncselekményekhez. Az ICE bírósági határozat birtokában hajtotta végre az intézkedéseket, ám a megcélzott domének közé valamilyen hiba folytán egy olyan is belekerül, amelyet nem érintenek a vádak.

Az érintett domént (mooo.com) a FreeDNS működteti, és ehhez tartozik aldoménként a 84 ezer lezárt oldal: amennyiben ezekre kattintottak a felhasználók, akkor a hatóság következő bannerére irányították át őket:

A FreeDNS meglepett tulajdonosa február 12-én gyorsan kiadott egy közleményt, melyben leírta, hogy ők soha nem adtak teret illegális tevékenységeknek, és a szolgáltatás mihamarabbi visszaállítását ígérte, ennek idejét körülbelül három napra becsülte.

Az érintett, főként magánszemélyek és kisvállalkozások által fenntartott weboldalak tulajdonosainak nem csak kárt, de megszégyenítést is jelentett az akció, melyről, az esetleges felelősségről a DHS mindeddig nem adott ki hivatalos közleményt.

Rovatok