Index Vakbarát Hírportál

A britek 208 milliárd forintot költenek kiberbiztonságra

2011. február 19., szombat 19:22

A szigetország kormányának évi 2,2 milliárd fontjába (704 milliárd forintjába) kerülnek a számítógépes bűnözők, és ez semmi a lakosság és az ipar által elszenvedett károkhoz képest.

Az internet és az információ biztonságával foglalkozó brit szervezet szerint a virtuális bűnözés évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. A megelőzést és ezeknek a cselekményeknek a visszaszorítását azonban az is hátráltatja, hogy kevesen vannak azok, akik jobban átlátják a problémát.

Az üzleti vállalkozásoknak évente mintegy 21 milliárd font (6725 milliárd forint) veszteséget okoznak azok az internetes bűnözök, akik elsősorban a gyógyszeripari, a biotechnológiai, a vegyipari és a számítástechnikai szektorra szakosodtak.

A brit kormánynak okozott 2,2 milliárd font veszteség mellett a lakosságtól összesen 3,1 milliárd fontot (992 milliárd forintot) csaltak ki a kiberbűnözők - állítják a szakemberek.

A brit kormány az internetes bűnözést tavaly a legfenyegetőbb öt veszélyforrás közé sorolta, és mintegy 650 millió fontot (208 milliárd forintot) különített el a nemzeti kiberbiztonsági program megvalósítására.

A jelentés szerint 9,2 milliárd fontnyi kár keletkezett a szellemi tulajdon ellopásából, míg 7,6 milliárd font az ipari kémkedésből, és 2,2 milliárd font számtalan vállalat megzsarolásából származott.

Rovatok