Index Vakbarát Hírportál

Ez lesz a jövő Wikipediája?

2011. február 20., vasárnap 21:32

Teljesen átalakítaná az emberek információhoz való hozzáállását a Qwiki, mely nem szövegesen, hanem képekkel, videókkal és hanggal mutatja be a keresett szócikket. A szolgáltatás még csak alpha állapotban van, tehát még erősen kezdetleges az egész, az eddig látottakból azonban ígéretesnek tűnik a kezdeményezés.

Nem kevesebbet tűzött ki célul a Qwiki, minthogy megreformálja az információátadást. A Qwiki hasonlóan épül fel, mint a Wikipedia, szócikkekre lehet keresni. A kapott találatoknál azonban főleg a vizualitásra helyezik a hangsúlyt. Az ötlet nagyjából két éve született, amikor Doug Imbruce, a szolgáltatás egyik alapítója Buenos Airesbe utazott, előtte azonban szeretett volna információt szerezni a városról. Ez szerinte nagyon hosszadalmas folyamat volt, sok feleslegen információval, linkkel, hirdetéssel találkozott közben – de végül megtalálta, amit keresett. Rájött, hogy a világnak nem egy új keresőre van szüksége, hiszen a meglévők jól keresnek, hanem egy olyan megoldásra, mely rendszerezni és összefogni tudja a találatokat.

Mindannyian láttunk már filmeket, melyeknél a számítógépek összegyűjtik a szükséges információt és azt összegezve prezentálják az embereknek, a Qwikinek pont ez a célja – magyarázzák az oldal alapítói. Megreformálnák a módot, ahogy az emberek információhoz jutnak, sokkal emberközelibbé tennék azt.

Eddig több mint hárommillió szócikk gyűtt össze, leginkább emberekről, helyekről és tárgyakról. A színészekről szóló ismertetőben például láthatunk képeket a filmekből, melyekről a narrátor beszél. A Új-Zéland ismertetőjénél, térképek, videók, képek jelennek meg a narrátor beszéde alatt. Az előadások nem hosszúak, vigyáztak arra, hogy még élvezhető legyen, de bele is lehet tekerni, vissza is lehet ugrani. Ha például Jack Nicholson 2000 utáni filmjei érdekelnek, akkor nem kell végighallgatni, mit csinált gyerekkorában, hanem egyből odaugorhatunk a filmekhez.

A Qwiki összegyűjti a weben található információt és azt összegzi. Persze némi emberi beavatkozásra is szükség van, ekkor jönnek képbe a felhasználók. A szócikkeket egyébként a Wikipedia, Google, Fotopedia, YouTube alapján állítják össze. A Budapest szócikknél például a gép által felolvasott információ nagy részét a Wikipedia szócikkéből vették. Mivel városról van szó, ezért az elején Google Mapsen megmutatják hol található, a képeket pedig a Fotopediából vették át.

Még alpha verziójú az oldal, ez azt jelenti, hogy a regisztrált felhasználók visszajelzéseket küldhetnek a hibákról. Például, ha angolul hibásan ejtik Mátyás király nevét, akkor ezt jelezhetjük a fejlesztőknek. Értékelni lehet a szócikkeket is, ez ahhoz kell, hogy lássák, milyen jellegű információt szeretnek a felhasználók.

Maga az oldal tavaly ősszel indult, sikeresen mutatkozott be a TechCrunch Dispute konferenciáján, így több befektető is fantáziát látott benne – 9,5 millió dollárt kaptak, többek között Eduardo Saverintől, a Facebook társalapítójától. Ő volt az első befektető, de olyanok követték, mint Jawed Karim, a Youtube társalapítója. A 9,5 millió dollár szokatlanul magas összeg egy most induló startuphoz képest, ezt maguk az alapítók is elismerik, de sokaknak tetszett a koncepció és látják benne a lehetőséget. Az is segített valószínűleg, hogy a Qwiki társalapítója Louis Monier, az AltaVista alapítója volt.

Még az idén szeretnék elindítani a nyilvános béta verziót. Az is céljuk, hogy mindenféle platformon elérhető legyen a Qwiki, tehát mobilra és tabletre is optimalizálják az oldalt.

Rovatok