Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek a Firefox 4 utolsó bétái

2011. február 28., hétfő 12:00

Javult a Flash animációk kezelése és stabilabb a pc-kre szánt Firefox 4 nemrég kiadott bétája. Az Androidra kiadott változat is gyorsabb lett.

Megjelent a Firefox 4 tizenkettedik bétája, és több próbaváltozat már nem készül, a következő már a kiadásra kijelölt (RC) verzió lesz (itt letölthető). Egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenik meg a végleges változat. Eredetileg 2010 végén akarták kiadni az új böngészőt, de a fejlesztés a tervezettnél hosszabbra nyúlt. Ez korántsem meglepő, hiszen a Mozilla hagyományosan nem tudja tartani saját fejlesztési menetrendjét: a határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy a minőség az elsődleges szempont, az ütemterv csak az után jön.

Az új béta változatban apró hibajavítások vannak, például javították a Flash animációk kezelését és növelték a böngésző teljesítményét. Egy látványosabb újítás, hogy amikor a kurzort egy link fölé visszük, akkor a cím nem a címsorban jelenik meg, hanem az ablak alján.

Mobilon is

Mindeközben az Androidra szánt Firefox 4-nek is megjelent az ötödik bétája, és valószínűleg a végleges verzió megjelenése is közel van már. Könnyen elképzelhető, hogy egyszerre jelenik meg  a Firefox 4 mobilos és pc-s változata.

A webes Android Marketből letölthető új verzió segítségével a felhasználók szinkronizálni tudják a böngészési előzményeiket, a könyvjelzőiket és a füleken megnyitott weboldalak listáját. A Mozilla már jelentősen felgyorsította a böngésző indulását, a weboldalak betöltését, javította a kezelőfelület érzékenységét.

Rovatok