Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz több netbook a Sonytól

2011. március 1., kedd 16:39

Megduplázná az eladott laptopok számát az idén a Sony, a tavalyi tízezerhez képest az idén húszezer gépet szeretnének eladni. Czirják István üzletágvezető szerint erre meg is van az esélyük, a Sony 2008 tavasza óta van jelen a magyar piacon laptopokkal és minden évben jelentősen nőttek az eladásaik. Három teljesen új laptopsorozatot is bemutattak.

Az S sorozatnál az üzletemberekre koncentráltak. Ezek 13,3 inches, 1366x768 pixeles felbontású kijelzős, strapabíró laptopok, beépített 3G-vel, mobilinternet-modemmel. Szempont volt, hogy az akkumulátor hosszú ideig bírja, a lítium-polimer akkumulátor hát órás üzemidőt enged normál üzemmódban. A laptophoz csatlakoztatható lapos akkumulátorral azonban ez a duplájára növelhető – és ehhez a gépet sem kell kikapcsolni.

Mint mondtuk, erős gépekről van szó, Intel Core i7 processzorral, 8GB RAM-mal, 128 GB SSD Flash memóriával. A laptokokba Blu-ray meghajtót tettek és a két darab usb 2.0 csatlakozón kívül van benne egy usb 3.0 csatlakozó is. A gép kialakításánál arra is figyeltek, hogy könnyű és vékony legyen, 1,75 kg a súlyuk és 24 milliméter a vastagságuk.

A Sony a jövőben nem fog netbookokat árusítani Magyarországon, de helyette egy új kategóriát vezetnek be, mely alig néhány ezer forinttal lesz drágább, mint a netbook. Az Y sorozatnál a hordozhatóságra, hosszú üzemidőre és megfizethetőségre figyeltek elsősorban. A kijelzője ennek megfelelően 11,6 inches lesz, 1366x768 pixeles felbontással, tesznek bele 2GB RAM-ot és 320 GB merevlemezt. A laptopban AMD Vision kétmagos processzor kerül.

Akkumulátora hat óráig bírja egy feltöltéssel, tömege pedig alig 1,5 kg. A gépbe tettek hdmi-csatlakozót is, így full hd tévével is összeköthető, hogy ott nézhessük a hd-tartalmakat.

Végül pedig a Sony sem akar lemaradni a 3d népszerűsítéséről, így 3d-s laptopokat is piacra dobnak. Az F sorozat laptopjai nagy és nagyon erős gépek, nem utazásra, leginkább az asztali gépek helyettesítésére találták ki. Kijelzőjük 16 colos és full hd-s (1920x1080 pixeles felbontású), aktív szemüveget adnak hozzá, ugyanolyat, melyet 3d tévékhez is lehet használni.

A gépekben Intel core i7 processzor található, DX11-et támogató Nvidia GeForce grafikus kártyával, 5.1-es hangzással. A 2d és 3d tartalom között egy gombnyomással lehet váltani. Két usb 3.0-s portja is van, 640 GB merevlemezt és 8GM RAM-ot tettek bele. Ebben is Blu-ray lejátszót tettek. Az F sorozat csak áprilistól kapható Magyarországon.

Rovatok