Index Vakbarát Hírportál

Egy politikus verte meg az IBM szuperszámítógépét

2011. március 2., szerda 15:19

Amikor februárban egy három napos tévéshow-ban az IBM szuperszámítógépe, Watson legyőzte a Jeopardy tévés vetélkedő történetének két legnagyobb bajnokát, mindenki a mesterségesintelligencia-kutatás új mérföldköveként ünnepelte az eseményt, ami legalább akkora jelentőségű, mint amikor a szintén IBM-fejlesztés Deep Blue számítógép verte meg sakkban az aktuális világbajnokot.

Bár gép képességeinek megítélésén sokat nem változtat, Watson most elveszítette a veretlenségét: egy amerikai politikus verte meg.

A tévé által nem közvetített washingtoni Jeopardy-partit politikusok számára tartotta az IBM azzal a nem titkolt lobbicéllal, hogy demonstrálja, mennyire nagy hatással van a technológiai fejlődés a mindennapi életre. A játékon öt amerikai politikus küzdött a gép ellen: a republikánus Bill Cassidy Louisiana államból, és Nan Hayworth (az egyetlen női játékos) New Yorkból, illetve a demokrata párti Jared Polis (Colorado állam), Rush Holt (New Jersey), és Jim Himes (Connecticut).

A játékosok Watson tévés produkciója után az esélytelenek nyugalmával készültek a meccsre, amit mindenki nagy meglepetésére mégis az egyik emberi játékos, Rush Holt nyert meg.

Valójában Holt nem volt annyira esélytelen, a szenátor ugyanis a politikusi pályája előtt elismert atomfizikus volt, egyébként pedig nagy Jeopardy-rajongó, szerepelt is a tévéshow-ban, ahol öt adáson keresztül nem talált legyőzőre. Watson aránylag nagy különbséggel maradt le Holt mögött (8600 pont 6200 ellenében a játék végén), a többi szenátor nemigen tudott beleszólni kettőjük küzdelmébe.

Rovatok