Index Vakbarát Hírportál

Megjelent az iPad 2

2011. március 2., szerda 21:36 | tizenhárom éve frissítve

Steve Jobs visszatért betegszabadságáról, hogy bemutassa az iPad második verzióját. Az Apple ezzel megint visszaszerezte a vezetést, a tablet hardvere nagyjából ugyanolyan erős, mint az Android 3.0-át futtató riválisoké, de a szoftvere kiforrottabb, 9 hónap tapasztalat áll mögötte.

Kaliforniában az újságírók kitörő örömmel fogadták az Apple vezérét, aki bemutatta az idei legfontosabb terméküket, az iPad 2 táblagépet. Steve Jobs jól bevált szokásához híven néhány kimagasló eredménnyel kezdte a bemutatót: 100 millió könyvet adtak el, 100 millió iPhone-t adtak el, és már az pc-korszak utáni termékekből jön a bevételük nagy része.

Eddig 15 millió iPadet adtak el, és a piacelemzők már a bemutató előtt biztosak voltak abban, hogy idén még többet eladnak. Több mint kétmilliós havi eladással számoltak. Steve Jobs nagyon bízik a sikerben, a sajtótájékoztatón többször is rácsodálkozott saját termékére, hogy az milyen varázslatos, csodálatos és még sorolhatnám hajnalig.

Az iPad 2-ben kétmagos A5 processzor van, amely kétszer gyorsabb elődjénél. A grafikus teljesítmény állítólag a kilencszeresére nőtt, de a semmitmondó számoknál sokkal fontosabb azt tudni, hogy egy kiegészítő segítéségével a tabletet ráköthetjük a tévére, és 1080p felbontású videókat játszhatunk le. Ez mindent elárul a kütyü erejéről.

Az Apple úgy növelte a teljesítményt, hogy az akku még mindig kibír 10 órát, és még fogyókúrára is fogták a kütyüt. Az iPad 2 kicsit könnyebb lett, és 33 százalékkal vékonyabb. 8,8 milliméteres vastagságával még az iPhone 4-et is megelőzi.

Változatlanok az árak, a legolcsóbb wifis modell 499 dollár, a legdrágább 3G-s pedig 829 dollár. Mindegyik típusból van 16, 32 és 64 gigabájtos változat.

Számítógép lesz belőle?

Az iPad 2-n már az iOS operációs rendszer 4.3-as változata fut, amely megkapta a Mac OS X JavaScript motorját, és ez kétszer gyorsabban dolgozza fel a weboldalakat. Bemutattak két fontos új programot is, amelyek szintén az asztali gépekről migráltak át a táblagépre.

Az Apple egyre elszántabban próbálja bebizonyítani, hogy az iPad nemcsak a szem rágógumija, hanem kreatív eszköz is egyben. Az egyik új program az iMovie nevű videovágó. Tele van profi eszközökkel, többujjas mozdulatokkal vezérelhető, a szerkesztett filmek hangalámondással vagy az iTunes könyvtárából kivett dalok zenei aláfestésével is kiegészíthetők.

A másik program a Garageband, amivel saját zenét készíthet a felhasználó. Nem valószínű, hogy Kocsis Zoltán a kemény üveglapon kopácsolva ad koncertet, de a zenélni tanuló fiataloknak biztosan jó szórakozás lesz az iPad zeneszerkesztője.

Végére maradt a beépített kamera, amit mindenki nagyon hiányolt az első iPadből. A hátlapon lévő kamera 720p minőségű felvételeket készít, míg a kijelző fölötti kamera VGA felbontású. Az utóbbi pont elegendő a videotelefonáláshoz, a beépített FaceTime funkcióval más iPad 2-t, Macet, iPhone 4-et és iPod Touch-ot lehet felhívni.

Semmi extra

Az Apple lefutotta a kötelező kört, és az iPad 2 erősebb hardverével utolérte az Android Honeycomb rendszerrel próbálkozó riválisait, akik már januárban bemutatták kétmagos processzorral felszerelt gépeiket. Így az iPad 2 megint vonzó lett, de erről részletesebben írunk a helyszínen készült tesztünkben.

Rovatok