Index Vakbarát Hírportál

Térképre kerül a paprikás krumpli

2011. március 7., hétfő 15:56

Még a Google sem tud mindent arról, hogy mi van a környezetünkben, de egy magyar cég elhatározta, feltérképezi, pontosabban mondva térképre helyezi a webes információkat.

Térképeink hazudnak, vagy legalábbis nem árulják el a teljes igazságot arról, hogy mi minden van a környezetünkben. Előfordul szándékos korlátozás is, de néha csak műszaki oka van a térképészeti adatbázis hiányosságainak. Az offline navigációs eszközökön például azokat az érdekességeket érdemes megjeleníteni, amelyek garantáltan nem tűnnek el a térkép következő frissítése előtt. Ciki lenne az embereket egy olyan étteremhez kalauzolni, amely időközben csődbe ment és bezárt.

Még a folyamatosan netre kötött térképekek sem tökéletesek, a Google Maps adatbázisából is rengeteg információ hiányzik. A térkép frissességét jól jelzi, hogy a keresőóriás szerint Dunaújvárosnál ér véget az M6-os. (Lehetne annyi intelligencia a Google nemrég bevezetett forgalomfigyelő rendszerében, hogy a puszta közepén 130-cal száguldozó júzerekből egy autópálya jelenlétére következtet.)

Az elavult térképeket akarja felszámolni a budapesti központú GISData Kft. , amely az általa kifejlesztett technológiával a térképre viszi a weben fellelhető adatokat. Algoritmusukkal végigpásztázzák a webet, így a paprikás krumplira keresve megtaláljuk azokat az éttermeket, ahol ez fent van az étlapon. Oláh Attila, a GISData ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a bezárt éttermek a térképükről is eltűnnek. A kereső most szabadszavas, több találatot ad, mint amennyire igény van, ezért még tovább finomhangolják az adatbázist.

Online keresőt is indíthatna a GISData, de Oláh Attila azt mondta, hogy inkább technológiát gyártanak, és ezt adják el másnak. Vevő lehet az adatokra a Google, ha folyamatosan frissülő adatokkal akarja javítani a térképét, és a katonai hírszerzésnek is hasznosak lehetnek a térképen megjeleníthető információk. Készül egy androidos alkalmazásuk is, és úgy tudjuk magyar mobilszolgáltatókkal is tárgyalásokat folytat a cég.

Jó ötletnek tűnt

A GISData az Invitel által indított Innomax innovációs versenyen első helyezett lett az 5-19 fős vállalkozások kategóriájában, a különdíjat pedig a MG Park nyerte el online kertészeti szaktanácsadással. A 20-69 fős cégek körében a Netlock közjegyzői hitelesítésre is alkalmas online távkonferenciája volt a legütősebb fejlesztés, míg a 70-250 fős kategóriában a NEXON humán erőforrás menedzsment rendszerét díjazták.

Idén InnoApps néven külön versenyt indított az Invitel az alkalmazásoknak, és a Ne szórakozz! kategóriájában leparkolt autó és más bejelölt helyek fellelését segítő Car GPS nyerte el a zsűri tetszését ( iTunes link ). A Szórakozz! kategóriában a Mac platformra írt CoverWall alkalmazása kapott díjat.

Rovatok