Index Vakbarát Hírportál

A YouTube megvette a legnézettebb videók gazdáját

2011. március 8., kedd 16:05

A Google nem sajnálja a pénzt, hogy a vicces home videók, zenei klipek és szerzői jogilag szürkezónás filmrészletek mellett olyan prémium tartalmakat tudjon nyújtani a videomegosztóján, ami vonzza a hirdetőket. A YouTube ugyanis hiába az internet egyik legnagyobb látogatottságú oldala, a feltöltött videóknak csak a töredéke mellé tud a cég reklámokat eladni.

Első lépésben hollywoodi ügynökségeket kerestek meg azzal, hogy húsz celebet szervezzenek be fejenként ötmillió dollárért, saját YouTube-csatorna indítására, majd felvásárolták a webes tévével, és vírusvideókkal foglalkozó Next New Networks nevű céget, aminek eddig 1,2 milliárdnál jár a videói össznézettsége YouTube-on, és a tavalyi év két legnézettebb videóját is ők produkálták.

A YouTube-nak hirdetési fronton kemény konkurenciát jelent a Hulu és a Netflix, ami kevesebb, kisebb nézettségű, de máshol nem megtalálható, és a hirdetők számára jó felületet jelentő videót kínál. A YouTube régóta próbálkozik olyan prémium szolgáltatásokkal, amelyekért vagy pénzt lehet kérni, vagy jobb hirdetési felületet jelentenek az átlagos megosztott videóknál. Bár a cég szerint több száz olyan partnerük van, akik a videóik mellett megjelenő hirdetések jutalékaiból évente hat számjegyű összeget keresnek dollárban, az átalakulás az egyszerű videomegosztóból a millió csatornás tematikus webes kábeltévévé elég nehezen megy.

Rovatok