Index Vakbarát Hírportál

Watson egyik fejlesztője kapta az idei Turing-díjat

2011. március 10., csütörtök 14:34

A Harvard brit professzora, Leslie Valiant kapta meg idén a számítástechnika legrangosabb elismerését, a 250 ezer dollárral járó Turing-díjat, jelentette be az odaítélésért felelős informatikai szövetség, az Association for Computing Machinery (ACM).

A szakmában 30 éve jegyzett, 62 éves Valiant a Harvard műszaki és alkalmazott tudományok karán tanít, fő kutatási területe a számítógépek tanulási folyamata, az intelligens programok matematikai megalapozása. Részt vett az IBM nagy visszhangot kiváltott projektjében, amikor a cég Watson szuperszámítógépe kiválóan szerepelt a Jeopardy című televíziós vetélkedőben.

A bírálóbizottság szerint Valiant kiváló eredményeket mutatott fel a mesterséges intelligencia fejlesztésével, a természetes nyelvek feldolgozásával, a kézírás felismerésével és számítógépes optikai azonosítással kapcsolatban, emellett nagy jelentőségű modelleket készített a párhuzamos számítások, az egy időben több szálon futtatott adatfeldolgozás számára is. Az informatikai szövetség elnöke szerint a tudós munkája alapvetőnek és inspiratívnak számít olyan szempontból is, segíti az agy működésének megértését.

Az ünnepélyes díjátadóra június negyedikén kerül sor a kaliforniai San Joséban.

Rovatok