Index Vakbarát Hírportál

Ízlésünk szerint cenzúrázhatjuk a Google-t

2011. március 11., péntek 13:31

A Google bejelentette, hogy új funkcióval bővíti a kereső személyre szabásának lehetőségeit. A linkfarmokkal és más kétes eszközökkel a találati listák első oldalaira bűvészkedett spammeroldalak elleni küzdelem fontos fegyverét adják a felhasználó kezébe, aki egy kattintással tiltólistára tehet teljes doménneveket. Találatszűrésre eddig is volt lehetőség a Google-nél, most azonban ez az eddiginél sokkal egyszerűbbé, és szélesebb körűvé válik.

A tiltás lehetősége az egyes találatok mellett a Tárolt változat (Cached) és Hasonló oldalak (Similar results) opciók mellett jelenik meg, ha rákattintunk, a jövőben az adott doménről semmilyen találat nem jelenik majd meg a Google-kereséseink eredményei között. Tehát ha például kitiltottuk a nemakaromlatni.hu domént, annak egyetlen aloldala sem kerül többé a szemünk elé a találati listákon.

Ehhez természetesen szükséges, hogy a Google-azonosítónkkal be legyünk lépve a rendszerbe, hiszen csak így tudja a beállítást az adott felhasználóhoz elmenteni a kereső.

A doménszűrés funkciója egyelőre Chrome 9, Internet Explorer 8, Firefox 3.5, vagy ezeknél frissebb verziójú böngészők alatt működik, csak a Goolge angol verzióján. A feketelista legfeljebb 500 doménnevet tartalmazhat, és természetesen bármikor fel is oldhatjuk egy ide került oldal tiltását. A fejlesztők véleményeket és a további fejlesztéshez ötleteket a hivatalos fórumon várnak.

Rovatok