Index Vakbarát Hírportál

Letölthető a Firefox 4 RC

2011. március 11., péntek 10:06

Noha a hét eleje óta már elérhető volt a Mozilla szerverein, hivatalosan csak csütörtökön jelent meg a Firefox 4 első, kiadásra jelölt (RC1) verziója.

A hosszúra nyúlt béta-időszak után az új mérföldkő azt jelzi, hogy a fejlesztők véglegesnek tekintik a böngésző funkcióit. Johnathan Nightingale, a Mozilla illetékes vezetője az IDG News-nak azt mondta: a hibajelzésektől függ, hogy mikor nyilvánítják befejezetté a kódot, de ha nem kerül elő súlyos bug, március végégig meg fog jelenni a végleges kiadás.

Amint az ismert, a Firefox 4 sok újdonsággal érkezik majd. Teljesen áttervezték a felhasználói felületet, például megjelent egy Firefox-gomb, és kiterjesztéseket kezelő panel beköltözött a lapok közé, míg a Firefox Panorama funkcióval a lapok és lapcsoportok kezelése lett egyszerűbb. A fejlesztői közösség szorosan a Mozilla nyomában járt, és ennek köszönhetően a kiterjesztések körülbelül 70 százaléka már kompatibilis az új böngészővel.

A Firafox 4 támogatja a CSS 3, Canvas, Web Sockets szabványokat, nagyobb teljesítményű a JavaScript-motorja. A helytelenül működő pluginek miatt bekövetkező összeomlás ellen is védekezik a brózer. A Windows  Vista és Windows 7 platformon hardveresen gyorsítja a grafikus megjelenítést. Szakértőnek fontos az Audio Data API és a HTTP Strict Transport Security (HSTS) protokoll támogatása.

Ez az első Firefox-verzió, amely lehetőséget ad a beállítások – köztük a könyvjelzők, az elmentett jelszavak, a böngészési előzmények és a megnyitott lapok – szinkronizálására. Ez a funkció az Androidra írt Firefoxban is megtalálható, az okostelefonunkra is átküldhetjük az adatokat. Most először lesz mód a hirdetések nyomkövető sütijeinek blokkolására is.

A most kiadott RC új funkciókat nem, csak hibákat javítottak és javították a böngésző stabilitását, kompatibilitását. Letölthető Windows, Mac OS és Linux platformokra – magyar nyelvű felülettel is – a hivatalos letöltési oldalról.

Rovatok