Index Vakbarát Hírportál

Terroristák ellen elektronikus orr

2011. március 11., péntek 11:11

Befejezés előtt áll a terroristák kiemelését szolgáló közös orosz-NATO projekt, a szigorúan titkos Standex, egy olyan készülék, amelyet elektronikus orrnak is neveznek. A Standex lényege, hogy távolról már a 200 gramm trotilnak megfelelő mennyiségű robbanóanyagot is kiszagolja.

A részleteket szigorúan titokban tartják, de annyi már ismertté vált, hogy a projekt sikeresen túljutott a kutatási és a tervezési stádiumon, és már idén tavasszal megkezdődhetnek a laboratóriumokon kívüli kísérletek.

A készülék prototípusát március 2-án mutatták be az Oroszország-NATO Tanács nagyköveti találkozóján. A terepkísérletekre a párizsi metró néhány zsúfolt állomását választották ki. A teszt célja annak megállapítása, hogy a Standex nem csak a robbanóanyagot érzékeli, de meg tudja mutatni azt is, pontosan hol tartózkodik az azt magánál tartó egyén.

A kísérletsorozatok sikere esetén beindulhat a gyártás, és a tervezők szerint az első példányok már a 2014-es szocsi téli olimpiára elkészülhetnek. A Standex-projektet Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok, Németország és Hollandia finanszírozza, és ezek az országok lesznek a szabadalom tulajdonosai.

Rovatok