Index Vakbarát Hírportál

Segíti a látászavarok felismerését a Nintendo 3DS

2011. március 19., szombat 14:12

A Nintendo 3DS játékkonzol segítheti a kisgyermekkori látászavarok felismerését - állítják amerikai optometrikusok, akik szerint nem fedi a valóságot az a gyártói figyelmeztetés, hogy a háromdimenziós videojátékok hátrányosak lehetnek a hat év alatti gyermekek fejlődésére.

A hónap végén piacra kerülő új, háromdimenziós játékkonzol gyártója a szakemberek szerint túlzott óvatosságból tette közzé a használati kockázatokról szóló figyelmeztetést, hogy ilyen jogcímen később ne lehessen pert indítani a cég ellen. Ezt a nézetet brit kutatók is alátámasztják, akik egy korábbi tanulmányukban kifejtették: nincs bizonyíték arra, hogy a térhatású filmek nézésekor észlelt tüneteknek hosszan tartó káros következményi is lehetnek.

Amerikai szakemberek szerint pedig pozitív hatásai vannak a 3D-kijelzőknek, ugyanis ezek az eszközök azokat a szembetegségeket is feltárhatják, amelyeket a hagyományos szemvizsgálási módszerekkel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kimutatni.

Ha a 3DS-en játszó gyermek nem érzékeli a háromdimenziós élményt, az annak a jele lehet, hogy valamilyen látásszervi betegsége, például a nehezen kiszűrhető tompalátása (ambylopia) van - mondta Michael Duenas, az Amerikai Optometrikusok Szövetségének társigazgatója, hozzátéve, hogy a térlátási zavarok gyógyítása annál eredményesebb, minél korábban kezdődik a kezelés.

Rovatok