Index Vakbarát Hírportál

Angliában 100 fájlmegosztót blokkolnának

2011. március 29., kedd 15:59

A zene-és filmipari jogtulajdonosok azt mondják, máris 100 honlapot azonosítottak Angliában, amiket blokkolnának, ezek közt van a The Pirate Bay és egyéb fájlmegosztó oldalak is.

Jeremy Hunt brit kulturális miniszer az Ofcomot kérte, hogy tájékoztassa, a Digital Economy Act (DEA) által tavaly elfogadott szabályok mely honlapokra alkalmazhatók, írta a torrentfreak. Az Ofcom valamikor tavasszal jelentkezik a blokkolható oldalak listájával. A The Guardian azt írja, hogy ezzel egyidőben a szórakoztatóipar is kifejleszti a saját blokkolórendszerét a kedvező eredmények érdekében.

A blokkolás a gyakorlatban azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók tiltólistára teszik az adott oldal címét, és a felhasználóik számára így elérhetetlenné válik.

A The Guardiannak egy bennfentes elárulta, a kormány célja csak az, hogy a jogsértő oldalakat letiltsák, nem koncentrálnak a felhasználók felkutatására.

Már korábban is tett az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szervezet  jogi lépéseket az illegális letöltések megoldásának ügyében, hisz a filmvilág mellett a televíziót és a dvd-piacot is képviseli, és a nézőszám az eladott dvd-lemezek számával párhuzamosan csökken. Például megszüntették a Newzbin megosztó oldalt, de az újrakezdte a működést Newzbin2 néven, fizetős modellel támogatva.

A hírhedt orosz mp3-kalózoldal, az Allofmp3 bezárása után indult klónok a 100-as lista élén találhatóak, ezek régóta csípik a zeneipar szemét és nagy valószínűséggel az isoHunt, a Btjunkie, a Kickasstorrents és a Torrentz is a felsoroltak között lesz. Ám lesz néhány kemény dió is, mivel az OpenBitTorrent vagy a PublicBt oldalakon nincs sem fájlnév, se torrent, se keresőrendszer. A torrentezők nagy része alkalmi letöltő, leginkább őket érintik a blokkolások, de a szórakoztatóiparnak már az is elég, ha minimális eredményt érnek el.

Rovatok