Index Vakbarát Hírportál

Futótűzként terjed a Mizu-mém

2011. március 30., szerda 15:15

Több mint fél oktávnyi hangterjedelem! Modern, elektronikus zenei alapok! Szexuálisan túlfűtött, vágytól sikamos líra! Trochaikus lejtésű sorok! Mindehhez vidéki turnékon sikoltozó pre-teen közönség, lábukkal a ritmust doboló, mindig a rossz pillanatban bebólintó szülők – ezt adta az országnak Fluor Tomi, aki névtelen slágergyanúból vált egy csapásra gyanús slágerré. Az ország YouTube-videókkal mond köszönetet Tominak.

Majdnem 3,5 millióan látták eddig a YouTube-on a Mizu videoklipjét, ami Fluor Tomi Lájk! című albumának legnépszerűbb számából született. Ez már több mint lájk, ez úgynevezett megalájk. A Mizu sikere csak a névtelenség homályából egyenesen egy nyitott Merdzsóban landoló Rebecca Black Friday című számához hasonlítható, ami már 65 millió nézőnél tart a YouTube-on. Pedig az olyan szar, hogy még szarnak is szar. De mit jelent a 3,5 millió néző, pontosabban kattintás? Shakira Waka Wakáját 323 millióan, Eminem és Rihanna Love the Way You Lie-ját 312 millióan látták, de tegyük hozzá gyorsan, hogy ott az egész világ a közönség, míg a Mizu nézettségét mi magunk termeltük ki, országosan. Le a kalappal Fluor Tomi és magunk előtt!

Unplugged melankólia a Kesh-től

Melankolikus, hangulatában a jazzt és a fadót, hangszerelésében Presser Pici bácsit  idéző feldolgozás a Kesh-től, az együttesről, amiről soha senki nem hallott, a Mizu-feldolgozás óta viszont még a rádióból is szól. Nem véletlenül: egy félérett nő szájából mennyivel másképp hangzik az, hogy „Csináljunk most olyat, amit megbánunk majd holnap!”, mint a nyolcévesekre targetáló Tomiéból, ugye. Jellemző, hogy a Kesh Milyen már című számát három hónap alatt 8270-en tekintették meg, ehhez képest a Mizu-feldolgozás alig három nap alatt hozott majdnem kétszer annyi, 14 340 nézőt a YouTube-on. Létezik unplugged változat is, de az még csak szerdán került föl, így mindössze 328 nézőnél tart.

Alkotó kedvű fiatalok alkotói válságban

Borzas hajú hippi gitárral és barátnőjével, aki egyben mikrofonállvány is. A feldolgozás leírása: „Mizu akusztikus feldolgozás. alkotói válságunk eredménye”. Elég komoly lehet az a válság. Két hónap alatt 24 993 letöltés viszont nagyszerű eredmény, főleg ahhoz képest, hogy a fiú nem, a lány meg egyáltalán nem tud énekelni, és a hálószoba akusztikája miatt mintha egy gigantikus vashordóból szólna a Mizu. A tükör a falon mínusz 10 000 látogató, az előadók boldogsága, a közös alkotás szemmel látható öröme + 5000.

Nem furulya, mikrofon

Vérfagyasztó képsorokkal kezdődik a kis Boros Zsolt Mizu-feldolgozása: a webkamerával készült produkció elején a nézőnek az a gyanúja támad, hogy Zsolti furulyázni fog, de a furulya szerencsére nem műanyag Yamaha, csak egy pécés mikrofon. Maga Zsolt a Numa Numa guyhoz fogható jelenség, azzal az apró különbséggel, hogy ő két hónap alatt mindössze 48 ezer látogatót szedett össze, és bár ritmusérzéke nem sok, hangja sincs, de a nagy előadóművészeknek se mindig volt. Például a Numa Numa guynak se volt.

Mekkora szánalom?

Két hónap, mindössze 2658 látogató – a két hölgyből már biztos nem lesz aranylemezes, főleg hogy semmi mást nem csinálnak, mint napszemüvegben tátognak a felgyorsított Mizura. A produkciónál jóval érdekesebb a kommentekben kibontakozó diskurzus: „lefogják nyomozni hol raktátok fel!!! SZIVTATOK  nem kell majd meglepődni azon hogy éjjel majd megerőszakolnak!!!!!!” – írja dhcoviki, míg Szabi172-nek az a véleménye, hogy „uristeeen xDD mekkora szanalom aztarohadas xDDD a fogyatekos eletbe mar jaajj gec*”. A trollok miatt tart ott ez az ország, ahol tart.

Tomi, aki nem Fluor

Ki más lipszinkelhetne jobban Fluor Tomira, mint Tomi (nem az a Tomi), aki fehér kardigánban  és kötött sálban ered a nagy példakép nyomába? Nem Fluor Tomi két hónap alatt 11 852 nézőt gyűjtött, de ahhoz képest, hogy a nappali asztalnál ülve, egy Sprite-os pillepalack mögé bújva hadonászik, ez is elég impresszív.

Ötéves kisvagány

Ötévesen még nyilván senki nem csinál magának YouTube-accountot, úgyhogy komoly szülői presszúra vélhető az ötéves kisvagány szereplésének hátterében. Ötéveseket nem minősítgetünk, szülőket nem minősítgetünk, legyen elég annyi, hogy 237 néző, 2 like, az az egy dislike meg biztos egy haragos a homokozóból. Magának a számnak mindenképpen a javára írható, hogy a jelek szerint ötévesen is teljes mértékben befogadható, érthető és reprodukálható.

Még kisebb kisvagány

Alapszabálynak tűnik, hogy minden Mizu-rajongónál  van fiatalabb, még egy ötévesnél is. Lulu baba pontos korát nem ismerjük, óvodás talán már van, és már 63 nézőnél tart, amihez csak gratulálni tudunk.

Nincs mentség

Kimittudnak álcázott szerencsétlenkedés. A 377 YouTube-néző fele nyilván fent van a színpadon; a többiek a rokonok. Ha valami árthat egyáltalán a Mizu nimbuszának, hát ez az.

Mc Példa: Most meg leszel

Ez nem béna feldolgozás, nem kisgyerekes jópofizás: Mc Példa műve a nemes hiphop-hagyományok jegyében született odabaszás „a rapperek szégyenének”. Önmagában az a két sor, hogy „Most meg leszel baszva, te szajha, te cafka/Azt mondod mizu, én elküldelek a faszba” 40 nézőnél mindenképpen többet érdemelne, de még csak egy napja van fent a szám, van hová  kifutnia. És a zene/kezembe-rímpár szerzője Peer Krisztián-költőverseny második helyezettje lehetne, bármilyen erős mezőnyben.

Macsókezdemény kapucniban

A prozódia, a ritmusérzék és a dallamív mellett felhívnánk a figyelmet a kapucnis pulcsira és az életkorhoz képest kifejezetten férfias csípőtájéki mozdulatokra, különös tekintettel az Elvist idéző övcsatfogásra.

Mindig a szülő rontja el

Ágyban, pizsamában, kalapban, mikrofonnal – professzionális, kertévés tehetségkutatóba illő produkció, amelynek leggyengébb láncszeme a kamerával szerencsétlenkedő videós, feltehetően a szülő, aki 0:59-nél nagy igyekezetében nekihátrál a komódnak, puffan egyet, majd elhallgat. 57 néző.

Numa Numa meets Gergely Róbert

A nappaliban kezdi, de a kisszobát is ügyesen bemozogja a Numa Numa-iskola tehetséges ifjú követője. Highlightok: a műesés és a karba tett kézzel az ajtófélfának támaszkodás, ami az ereje teljében lévő Gergely Róbertet idézi. Ének csak a hangsúlyos pontokon hangzik fel, de így igazán erős a produkció. 1512 néző.

Változatok pizsamára

Az ország bármelyik iskolájának bármelyik osztálydiszkójában értékelhető lenne a teljesítmény, amin nagyot dob a kissé hiányos fogsor és a komoly, láthatóan hosszasan érlelt koreográfia. Külön feature, hogy a videót balra fordított fejjel kell nézni! 35 néző. Szerencsére ugyanez rózsaszín pizsamás változatban is megtekinthető

Brék+pogó+sparhelt

Bár Orgován Tibikét március eleje óta csak 47-en látták, a breakből és a pogóból összegyúrt, jó ritmusban előadott produkció ennél jóval többet érdemelne. A díszlet egészen egyedi: lefüggönyzött bejárati ajtó, a vassparhelt és a rózsaszín falak biztos kézről, jó stílusérzékről tanúskodnak.

Rurális susnyás

A rurális kategória másik gyöngyszeme a Fluor paraszt módra fulesnorbi88 előadásában. 217 néző, és a legjellemzőbb komment: „Hehehehe uncsiteso :D .....Big Lájk jóól sikerult :P....mikor emgyunk diszkoba emgint? :D ...ott majd lenyomhatod a musort” A helyszín ismeretlen, vidéki susnyás, annyi biztos, amelynek szélén különösen jól hangzik a kérdés, hogy „Filmezünk az ágyban?”

Rovatok