Index Vakbarát Hírportál

Internetes zöldszám nyerte a Barcamp startupversenyt

2011. március 30., szerda 17:26

Az idei Barcamp konferencián is megtartották az immár szokásosnak mondható startupversenyt. Az idei döntőbe heten jutottak, közülük hárman kaptak díjat. Az első helyezett az Ingyenhívó lett. Két zenei szolgáltatás végzett még dobogós helyen, második a Noispot, harmadik a Dragontape lett.

Az elsőként előadó versenyző már rutinosnak mondható, az összes versenyt, meetupot megjárta már a Dragontape, ők nyerték a Startup Underground versenyét is néhány hete. A Dragontape egy olyan webes alkalmazás, amellyel a YouTube-on, Vimeón és hasonló videomegosztó oldalakon található kedvenc videoklippjeinkből rendezhetünk saját válogatásokat, és azokat összefüggő műsorként vetíthetjük le, oszthatjuk meg a barátainkkal, vagy akár publikussá is tehetjük őket.

A Foglaljorvost.hu egy idén januárban indult startup, ez egy online időpontelőjegyzési rendszer orvosokhoz. A felhasználók szakterület, területi elhelyezkedés és a páciensek visszajelzése alapján választhatnak a honlapon regisztrált magánorvosok közül. Hozzájuk azonnal időpontot is foglalhatnak a felhasználók. Az orvosokat 2010 novembere óta gyűjtik, két hónap alatt több száz foglalás érkezett a rendszeren keresztül. Egyelőre csak Budapesten működik, de másfél hónapon belül vidéken is elindulnak. Év végéig 25 szakterületet fognak át és 550 orvossal szeretnének leszerződni.

Új autók vásárlásában segít a Holvegyekautót.hu, megkönnyíti az alkut, segítenek az autóvásárlónak és a kereskedésnek is. A honlap segítségével az összes regisztrált kereskedés megkapja vevő ajánlatkérését, majd a beérkező ajánlatokból a rendszerbe visszajuttatva az információkat versenyeztetik az eladókat. A verseny végén a legkedvezőbb ajánlatot adó kereskedését összekötik a vásárlóval – így akár olcsóbban juthat a vásárló az autóhoz.

A következő versenyzőről és egyben a mostani győztesről is írtunk már, az Ingyenhívó szerepelt a Startup Underground versenyén is. Ez tulajdonképpen egy ingyenes zöldszám a neten. A vállalkozások felteszik oldalukra ezt az ingyenhívót, be lehet állítani, hogy mikor, milyen számon hívhatják őket a leendő ügyfelek. Így a felhasználó, amikor rákeres a neten valamilyen szolgáltatásra és a találati listán a link mellett megjelenik az Ingyenhívó jele, azt megnyomva felhívja a céget és azonnal kaphat információt.

A Ma este színház nevű szolgáltatás az eladatlan színházi jegyek értékesítésében segít. Az előadás napján a neten lehet megvenni az el nem adott, vagy visszamondott jegyeket, féláron. A fejlesztők szerint a fiatalok legtöbbször azért nem vesznek jegyet, mert több hétre előre nem mernek jegyet venni, mert nem tudják előre, hogy el tudnak-e menni. Az oldal még nem indult el, de hamarosan beindul a szolgáltatás eleinte Budapesten, később az egész országban.

A Noispot egy interaktív háttérzene szolgáltatás. Egy mobilalkalmazás segítségével a vendéglátóhelyeken a vendégek irányíthatják a zenét mobiljukkal. Olyan mint egy dj, ami figyeli, hogy milyen számokat szeretnek a vendégek, mi illik az adott hely atmoszférájához és ez alapján választja ki a számokat. A zene tehát automatikusan adaptálódik az éppen aktuális közönség zenei ízléséhez, a vendég a szavazatával tudja alakítani a számok lejátszási sorrendjét is. A vendégek zenei ízlését megjegyzi az alkalmazás és ha új helyekre mennek, ahol működik a rendszer, ott is a kedvenc számait hallgathatja.

A ProfitInc mesterséges intelligencián alapuló kutatási projektet azért hozták létre, hogy a tőzsdei árfolyamelemzés két nagy iskolája: a technikai elemzés és a fundamentális elemzés feloldhatatlan ellentétére szoftveres megoldást találjanak. A csapatban informatikusok, pénzügyi elemzők és jövőkutatók vannak.

Rovatok