Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates kanállal eszi a csirkét

2011. március 31., csütörtök 15:51

A Variety magazin közölt először részleteket Paul Allen megjelenés előtt álló önéletrajzi könyvéből, az Idea manből (Ötletember).

Allen a Microsoft társalapítója volt, a céget hivatalosan 2000-ben hagyta ott (résztulajdonosként azért megmaradt). A Microsoftból szerzett vagyonát 13,5 milliárdra becsülik, leginkább jótékonykodással és befektetésekkel foglalkozik, az övé például a Portland Trailblazers kosárlabdacsapata, és a Seattle Seahawks amerikaifoci-csapat.

Allen könyve április közepén jelenik meg, a magazinban közölt részletek leginkább Bill Gatesszel való kapcsolatát boncolgatják. Gatesről nem túl hízelgő kép alakul ki ezek alapján, a legellenszenvesebb az a rész, amikor Steve Balmerrel közösen megpróbálták Allent kigolyózni a cégből, amikor ő éppen a Hodgkin-limfómája miatti csontvelőátültetés után lábadozott a kórházban (a rákot egyébként kemoterápia és több műtét után sikerült legyőznie).

Billről három dolog válik nyilvánvalóvá néhány perc alatt: nagyon okos, nagyon intelligens, és nagyon küzd azért, hogy mindenki lássa, mennyire okos - írja Allen a könyvben Gatesről, akivel még középiskolás korukban ismerkedett össze. Allen később a washingtoni állami egyetemre ment, a két évvel fiatalabb Gates pedig a Harvardra, de mindketten elhagyták az iskolát még a diploma megszerzése előtt, hogy közös cégükre, a Microsoftra tudjanak összpontosítani.

Gates hajlamos rugalmasan kezelni az adott szót, és a szerződéseket is, az egyik közölt önéletrajz-részlet szerint hosszasan próbálta elérni Allennél, hogy a Microasoftban az 50-50 százalékos tulajdonrészüket kétharmad-egyharmadra változtassák, mert úgy gondolta, hogy ő többet dolgozik.

Az Ötletember várhatóan tele lesz vicces apróságokkal is a Microsoft korai éveiből, ilyen az a részlet, amiben Allen azt írja le, amikor Bostonban a barátnőjével meghívták ebédelni Gatest egy étterembe, majd megbabonázva bámulták, hogy a világ leendő leggazdagabb és legbefolyásosabb embere kanállal eszi a csirkét, mintha az a legtermészetesebb dolog lenne a világon.

Rovatok