Index Vakbarát Hírportál

Explorer 9-cel később merül le a notebook

2011. március 31., csütörtök 17:10

Új frontot nyitott a Microsoft a böngészők háborújában: a cég mérései szerint az Internet Explorer 9 fogyaszt a legkevesebb áramot.

Az elmúlt években megélénkült böngészőpiaci verseny velejárója, hogy a szoftverek gyártói rendre találnak olyan új szempontokat, melyek alapján a browserek versenyeztethetők. Eddig jellemzően két fő területen folyt presztízscsata a szereplők között: az egyik a webes szabványok követése, a másik a javascriptek futtatásának sebessége.

Most az Internet Explorer 9-et nemrég kiadó Microsoft állt elő egy eddig nem vizsgált szemponttal. A cég azt mondja, érdemes megnézni azt is, hogy az egyes böngészők milyen hatással vannak a számítógépek energiafogyasztására. Ha egy program kevésbé terheli a hardvert, noteszgépeken meghosszabbíthatja az akkumulátoros üzemidőt.

A vállalat komoly infrastruktúrát vetett be a böngészők fogyasztásának mérésére: egy olyan tesztrendszert építettek ki az Intel segítségével, amelyen nem csupán az összfogyasztást, hanem az egyes komponensek (processzor, grafikus csip, memória, merevlemez, hálózat stb.) fogyasztását is tudták mérni. A tesztgép egy Intel Calpella platformra épülő, Windows 7 Ultimate operációs rendszert futtató pécé volt, ezen vizsgálták, hogy teljesít az öt legelterjedtebb böngésző.

Mindegyik esetében öt tevékenység alatt mérték a fogyasztást: a Windows 7 üresjáratban; üres lap megjelenítése a böngészőben; egy népszerű híroldal megjelenítése (HTML4); HTML5 Galactic teszt; FishIE Tank demó. A cég a mérések kiválasztását nem bízta a véletlenre: a két utolsó teszt az Internet Explorer 9 képességeit bemutató Microsoft-oldalról származik.

Az eredmények elgondolkodtatóak. Kiderült például, hogy az üres oldal megjelenítésekor az Opera közel 5 százalékkal több energiát fogyaszt, mint a többiek. A végeredményt: az Internet Explorer 9 fogyasztott a legkevesebbet a feladatok végrehajtása során, egy 56 wattórás akkumulátorral szerelt notebookon több mint egy órával többet lehet vele netezni, mint a tesztben sereghajtóként befutó Opera 11-gyel. A részletes eredményeket bemutató grafikonok a Microsoft blogjában megtekinthetők.

Rovatok