Index Vakbarát Hírportál

Minden tizedik magyar netező idióta

2011. április 4., hétfő 15:40 | aznap frissítve

A vírusirtással foglalkozó ESET hétfői közleménye szerint több mint egymillió magyar internetező annak ellenére látogatja a vírussal fertőzött weboldalakat, hogy egyértelmű riasztást kap a vírusirtójától. Még súlyosabb gond, hogy tíz felnőttből egy ki is kapcsolja a biztonsági szoftvert, ha hozzá akar férni egy vírusirtó által blokkolt fájlhoz.

Cirka húsz év számítógépes tapasztalattal könnyen kitalálom, hogy mik lehetnek azok a rendkívül vonzó fájlok, ami miatt a felhasználók még a vírust is bevállalnák:

  1. lopott szoftver, vagy a hozzá tartozó törés
  2. random ismerőstől érkező, csöppet sem vicces ppt-fájlok
  3. lopott/ingyenes pornó
  4. bármilyen illegális szoftver vagy tartalom

Nagyon úgy tűnik, hogy a reprezentatív felmérés is ezt támasztja alá. A fent említett tartalmak célközönségére, a 18-29 évesekre a legjellemzőbb a biztonsági szoftver kikapcsolása (17%), és a legidősebb korcsoport (50-69 évesek) a legóvatosabb.

Inkább a férfiak tartják fölöslegesnek a védekezést (micsoda áthallások), 15 százalékuk indít el vírusosnak jelzett fájlt, míg a nőknek csupán 6 százaléka vállalja a kockázatot.

A felelőtlen felhasználók nem csak maguknak ártanak. Ha vírust kapnak, gépükből spamküldő szerver válhat, és így Magyarország biztosan tartani tudja a negyedik helyet a spamküldési világranglistán. A távközlési cégek is örülnek, hogy felesleges és kártékony adatokkal terheljük a hálózatukat. Ha mégsem lesz spamszerver a gépből, akkor legfeljebb a júzer elveszíti minden adatát, lefagy a rendszere, és megfertőzi a haverok gépét is. Aztán lehet szidni a Windowst, és reménykedni, hogy azután majd jobb lesz.

Rovatok