Index Vakbarát Hírportál

Háború az orosz bloggerek ellen

2011. április 6., szerda 16:08

Összehangolt támadás indul az orosz ellenzék blogjait összegyűjtő LiveJournal ellen.

Az Oroszországban rendkívül népszerű LiveJournal nevű blogoldal ellen komoly támadást indítottak szerdán, valószínűleg azok miatt a politikai jellegű diskurzusok miatt, amiket a választások előtt folytattak a felhasználók.

Sorozatos támadás

A harc a hét elején kezdődött, először úgynevezett túlterheléses támadással próbálkoztak a hekkerek, amivel lefoglalták a LiveJournal sávszélességének jelentős részét, így az jó időre elérhetetlenné vált. Az oldal tulajdonosai szerint ez volt a legnagyobb támadás a LiveJournal ellen, aminek célja az lehetett, hogy a felhasználók kedvét elvegye a blogmotor használatától: könnyebb lesz utána elbánni velük, ha saját oldalt indítanak, ami sokkal kisebb támadástól is kifekszik.

A blogoldal szerint valaki mindenesetre ki akarja készíteni a LiveJournalt, amit bizonyít, hogy szerda reggel megint elérhetetlenek voltak a rajta tárolt tartalmak.

A támadás első hulláma Alexej Navalnij ellen indult, aki korábban többször is élesen támadta az Egyesült Oroszország pártot, nem egyszer csalóknak és tolvajoknak nevezve őket. A blogger ellen már akkor összehangolt támadás indult, igaz, még csak kellemetlen kommentek formájában. Emögött is szervezett erő állt, hiszen olyan online hirdetéseket lehetett találni, amikben 14 ezer rubelt (90 ezer forintot) ajánlottak havonta azoknak, akik széttrollkodják Navalnij blogját.

Mostanra azonban az ő blogja, sőt, az egész szolgáltatás az összes többi bloggal együtt lehalt.

Volt előzmény

Ilyen támadásokat egyébként már korábban is indítottak a bloggerek ellen, például a 2008-as orosz-grúz-háború alatt, sokan ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy viszonylag szabad diskurzus folyt az eseményekről orosz oldalakon.

A többség szerint állami beavatkozás áll a mostani támadások mögött.

A LiveJournalt egyébként 1998-ban hozták létre amerikai diákok és 2007-ben vásárolta fel az orosz SUP. A jórészt ellenzéki, politikai bloggerek akkor komolyan elkezdtek aggódni amiatt, hogy nagyobb lesz rajtuk a nyomás, de tovább folytatták tevékenységüket.

Rovatok