Index Vakbarát Hírportál

Tízmagos processzor az Inteltől

2011. április 7., csütörtök 16:20

Új szerverprocesszorokat jelentett be az Intel, amik a leggyorsabbak az iparágban: nyolc helyett már tíz mag van bennük, és az órajelük sem alacsony.

Az Intel bejelentette legújabb szerverprocesszorát, az Intel Xeon E7 processzorcsaládot. A Westmere-EX fejlesztési kódnevű csipek az egy éve piacra dobott Xeon 7500/6500 utódai.

Mivel a csip kompatibilis a meglévő rendszerekkel, a vezető szervergyártók már meg is kezdték 40 féle szervermodellben az új processzorokkal szerelt kiszolgálók forgalmazását, köztük kettő, négy, nyolc vagy akár több foglalattal rendelkező konfigurációkkal.

A rajtkor 18 féle E7 kerül piacra, ezek mindegyike az Intel 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájával készül. A tranzisztorok és huzalozás fokozott miniatürizációjának köszönhetően a csipek az eddigi 8 helyett akár 10 magot, valamint 30 megabájt gyorsítótárat is integrálhatnak egyetlen szilíciumszeletre.

A magonként két párhuzamos utasításszálat egyszerre végrehajtó Hyper-Threading technológiának köszönhetően csipenként 20 szálat, vagyis a szoftverek számára 20 logikai processzort kapnak a felhasználók.

A Westmere-EX összességében elődjénél 40 százalékkal magasabb teljesítményt ad, a fogyasztás emelkedése nélkül. A maximális órajel 2,4 GHz a 10 magos, és 2,67 GHz a 8 magos termékváltozatok esetében, míg az alacsony feszültségű modellek 10 maggal 2,13 GHz-es órajelet is elérnek.

Rovatok