Index Vakbarát Hírportál

Szuperszámítógép a Debreceni Egyetemen

2011. április 8., péntek 10:58

A világ 165. legerősebb szuperszámítógépe jön létre az NIIF Intézet vezetésével, a négy gépet a hetekben helyezik üzembe hivatalosan is.

HBONE+ nevű projekt újabb fázisához érkezett: átadták az új szuperszámítógépes hálózat első nagy gépét a Debreceni Egyetemen. A hazai informatikai fejlesztések között egyedülálló projektnek köszönhetően három kiemelkedő egyetemi város, Debrecen, Pécs és Szeged kutatási lehetőségei bővülnek, és Budapestre is telepítenek egy elemet.

Az idén 25 éves fennállását ünneplő NIIF Intézet 2001-ben helyezte üzembe az első magyarországi szuperszámítógépet, ami akkor a 428. helyen állt a világranglistán. Máig csaknem kétszáz kutatási projekt használta ki 100 százalékos lekötéssel a rendszer kapacitását, és jelentős sikerek születtek a szuperszámítógép segítségével. A felhasználói igények növekedése miatt a szolgáltatás indulásának 10. évfordulóján egy teljesen megújult, teljesítményében csaknem két nagyságrenddel megnövelt, korszerű infrastruktúra áll a magyar kutatók rendelkezésére.

Földrajzilag elosztva

Az új infrastruktúra négy szuperszámítógépből áll, amelyeket földrajzilag elosztott módon, az ország említett négy városában helyeztek el. A szuperszámítógépeket az NIIF dedikált optikai hibrid hálózata kapcsolja össze egy hatalmas erőforrássá. Noha a számítógépek teljesítménye külön-külön is eléri az eddig Magyarországon üzembe helyezett bármely más számítógép teljesítményét, összesített kapacitásuk meghaladja a 48 teraflopsos értéket, ami a jelenlegi világranglistán a 165. helyet jelenti. A számítási kapacitás a régebbi rendszerének hetvenszeresére, a tárolási kapacitás csaknem százszorosára növekedett.

Amint az átadáskor dr. Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, a Tudományegyetemi Karok (DE TEK) és az NIIFI 2008-ban megállapodást írtak alá, aminek értelmében az országos szuperszámítógép-rendszer (HPC – High Performance Computing) egyik csomópontja az intézmény Kassai úti campusán kialakított erőforrásterembe kerül.

Közel két évvel ezelőtt, a projekt indításakor készült helyi felmérések alapján a HPC-szolgáltatások igényét több mint 100 egyetemi kutató 30 nagy számítási igényű projektjavaslatban fogalmazta meg. Mára ez a szám lényegesen bővült, és a rendszer éles használata során további igényeket is ki tudnak elégíteni. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az eredetileg tervezetthez képest többletköltség nélkül ötszörös számolási és tárolási teljesítményű gépet sikerül beszerezni a Debreceni Egyetemre.

Clusterben gondolkodtak

A négy gép közül a legnagyobb teljesítményű – egyben tehát az ország legerősebb számítógépe – a Debreceni Egyetemre került szuperszámítógép, amelyet a Silicon Graphics International (SGI) gyártott, és a Silicon Computers Kft szállított. (A Pécsi Egyetemre kerülő gép szintén SGI, de eltérő architektúrájú, míg a Szegedi Egyetemre és az NIIF budapesti központjába helyezett gépeket a HP gyártotta.)

A debreceni szuperszámítógép egy nagyteljesítményű és kis késleletetésű Infiniband interconnecttel felszerelt, a legerősebb Intel processzorokra épülő speciális cluster-architekúra. A gépben 1536 processzormag és több mint 6 terabájt memória van, amit egy közel fél petabájtos háttértároló és nagy teljesítményű vizualizációs alrendszer egészít ki.

A rendszer a legkorszerűbb, energiahatékony technológiákat alkalmazza, vízhűtéses kialakítású. Számítási teljesítménye meghaladja a 18 teraflopsot. A szuperszámítógép elsődleges felhasználói a debreceni felsőoktatási és akadémiai intézmények kutatói, de az NIIF rendszerébe kapcsolódva minden magyar kutató rendelkezésére áll.

Nemzetközi szerep

A megújult NIIF szuperszámítógépes infrastruktúra lehetővé teszi azt is, hogy Magyarország bekapcsolódjon az Európai Kutatási Térség keretében formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrába (PRACE), és ezzel kutatóink a nagy európai rendszerekhez is hozzáférhessenek.

A fejlesztés a HBONE+ nevű átfogó elektronikusinfrastruktúra-fejlesztési projekt része, amit az NIIF Intézet 2009-2012 között valósít meg, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott TIOP 1.3.2. projekt és KMOP 4.2.1/A_2 projekt keretében, európai uniós források bevonásával.

A pécsi gépet április 15-én adják át hivatalosan.

Rovatok