Index Vakbarát Hírportál

Hét kilométer, plusz egy acélfal

2011. április 20., szerda 16:10

Újabb sikeres teszten van túl az amerikai haditengerészet kísérleti elektromágneses ágyúja. A railgun legutóbb azzal döntött világrekordot, hogy 8500 km/órás sebességű (ez a hangsebesség hétszerese) lövést adtak le vele. A nyers erő tehát megvan, a fegyver legnagyobb problémájává a precizitás lépett elő. Hiába képes ugyanis a railgun akár 200 kilométerre is ellőni, ha nem lehet vele rendesen célozni, és a lövedék irányíthatatlanul pörög-forog a levegőben.

A fegyvert fejlesztő General Atomics (a repülégépgyártó és hadiipari óriás Boeinggel közös a projekt) legutóbbi bemutatójából az derül ki, hogy egy speciálisan kiképzett tölténnyel ezt is sikerült megoldani. A lövedéken légterelő szárnyak segítenek a röppálya stabilizálásában, majd az első pár másodperc után ezeket ledobja magáról a rakéta formájú, áramvonalas lőszer.

A teszten hét kilométeres távolságra adtak le próbalövéseket úgy, hogy a lövedéknek útközben egy acéllapot is át kellett szakítania. Ez az ütközés sem zavarta meg a különleges kiképzésű lövedéket, ami tartani tudta a tervezett röppályát, ellentétben az eddigi prototípusokkal, amiket úgy jellemzett az egyik fejlesztőmérnök, hogy hiperszónikus féltéglákat dobálnak, a hangsebesség 5-6-szorosával.

A railgun abban különbözik a hagyományos ágyúktól, hogy a lövedéket kémiai reakció (vagyis a puskapor berobbanása) helyett elektromágneses úton gyorsítja fel. Az első éles bevetését hadihajókon tervezik, ez azért ideális hely neki, mert van hely az ágyú tekintélyt parancsoló méreteinek, és nem jelent olyan biztonsági kockázatokat, mint egy hagyományos ágyúhoz tartozó lőszerek tárolása. Ha minden jól megy, még ebben az évtizedben felszerelhetik az amerikai haditengerészet első rombolóit az új csodafegyverrel.

Rovatok