Index Vakbarát Hírportál

Könyvtárakból is kölcsönözhetnek a Kindle-tulajdonosok

2011. április 20., szerda 15:52

Még ebben az évben lehetővé teszi az Amazon, hogy a Kindle-tulajdonosok könyvtárakból kölcsönözzenek könyveket. A szolgáltatást egyelőre csak az Egyesült Államokban vezetik be, ott több mint 11 ezer helyi könyvtárból kölcsönözhetők könyvek.

A Kindle-felhasználók ki tudják majd venni a kért könyvet, elolvashatják, jegyzetelhetnek is, mint a saját könyveiknél. Bármilyen generációs Kindle-lel lehet majd kölcsönözni, még a különböző kütyükre (Android, iOS, PC, BlackBerry, Windows Phone) kiadott Kindle-olvasókkal is.

Ha az adott könyvet a későbbiekben megint kiveszi a felhasználó, esetleg annyira megtetszik neki, hogy megveszi az Amazontól, akkor a fent említett jegyzetek, könyvjelzők is megmaradnak. Ezt az úgynevezett Whispersync technológiával érik el, a jegyzetek nem lesznek láthatóak a többi olvasónak – ennyivel többet tud a hagyományos könyvtári könyveknél, ahol ugye nagyon nem szeretik, ha valaki belefirkál a könyvbe.

Az Amazon tavaly októberben jelentette be, hogy a felhasználók egymásnak is kölcsönadhatnak könyveket, bizonyos megkötésekkel. A kölcsönzött könyvek például úgy viselkednek, mint a hagyományos papírkönyvek, ha kölcsönadtuk őket, akkor mi addig nem olvashatjuk, hiába van ott fizikailag az olvasón.

Rovatok