Index Vakbarát Hírportál

Darabos az Office 365 programcsomag

2011. április 20., szerda 19:35

Saját sírját ássa a Microsoft - ezt írtuk egy évvel ezelőtt, amikor a szoftvercég bemutatta az otthoni felhasználóknak szánt Office online változatát. A helyzet annyiban változott meg, hogy most már egy egész brigád dolgozik az árok mélyítésén. Megjelent ugyanis a vállalatoknak szánt Office 365 bétája, amely az otthoni júzerek után a vállalatokat is a webre csábítja.

Egy éve van webes Office, de szükség volt egy másik verzióra is, mert a cégeknek - legyen szó akár egy ötfős mikrovállalatról vagy egy kétszáz fős szervezetről - teljesen más eszközökre van szükségük. Egyéni felhasználóként általában a kiadásainkról készítünk Excel-táblát, esetleg függvényekkel próbáljuk kimatekozni, hogy a CHF-HUF árfolyam romlása esetén mennyivel lesz kevesebb a pénzünk.

Ezzel szemben vállalatok azzal növelhetik a hatékonyságukat, ha kockásfüzet helyett megosztott doksikban vezetik a cégautók és a tárgyalók nyilvántartását, a munkabeosztást, vagy hogy melyik nap ki főz kávét reggel. Ki kell küldeni közleményeket, elérhetővé kell tenni dokumentumokat. Éppen ezért az Office 365 nem képmegosztóval és Live Messengerrel van összekötve, hanem van benne sok szerveroldali eszköz, amelyekkel létrehozhatunk egy primitív céges webportált, a SharePoint segítségével megoszhatjuk a dolgozókkal a fontos doksikat. A csomag része az Exchange levelezővel és a Lync nevű csevegő- és videokonferenciás szolgáltatás is.

Méret = $

A legfőbb kérdés nyilván az, hogy miért váltana bárki is a jól bevált Office szerverről a webes verzióra. Nagy Levente, a Microsoft Office üzletágának vezetője szerint azért, mert ez olcsóbb, mint a saját szerver üzemeltetése. "Nagyon sok kisebb cég jól tudna használni bizonyos informatikai megoldásokat, mégsem képes rá, mert szervert kell venni, és ha bedöglik a merevlemez vagy vírusos lesz a gép, akkor azzal csinálni kell valamit. Ez jelentős erőforrást igényel, és sok fejfájással jár." - mondta a szakember.

A felhőalapú szolgáltatások segítségével azok az informatikai megoldások, amelyeket korábban csak nagyvállalatok engedhettek meg maguknak, a legkisebb cégek számára is elérhetővé válnak. Ennek prózai oka van: nem egy négyfős cégnek kell kitermelnie a beruházás költségét, hanem a Microsoft több millió ügyfelének.

Bizonyos feladatokat még akkor is kényelmesebben elvégezhetünk az Office 365-tel, ha az irodában mindenkinek a gépén fut az Office 2010 - mondta Nagy Levente. Például információk összegyűjtésére nem túl hatékony a szoftveres módszer: létrehozunk egy Excel-fájlt, körbeküldjük, mindenki hozzátesz egy sort. Megszületik tízféle fájl, és ezeket a végén egyesíteni kell. Ez a weben könnyebben megoldható, mert mindenki ugyanabban a fájlban dolgozik.

Nagy Levente szerint ők döntési lehetőséget adnak az ügyfeleknek. Az ügyfél választhatja azt is, hogy a Microsoftra bízza a doksik kezelését, de továbbra is saját maga működteti a levelezőszerverét. Vagy előfordulhat, hogy egy cég szeretné kipróbálni a SharePointot, mert még nem használt ilyet, és ebben az esetben nem kell rögtön szervert vásárolni és telepítgetni, mert néhány kattintással regisztrálhat az Office 365-ön, és azt integrálhatja a meglévő rendszerébe. Nagy Levente azt mondja, igyekeznek átmenetet biztosítani az offline Office program és az online Office 365 között, a fájlok oda-vissza helyezhetők a saját üzemetetésű szerverekről a felhőbe és vice versa.

A Microsoft annyira komolyan veszi, hogy átmenetet biztosítson a web és a szoftverek között, hogy az Office 365 egyik nagyvállalati csomagjához még egy Office Professional Plus szofterlicencet is ad a megrendelőnek, azzal az extrával megfejelve, hogy a szoftvert nem a számítógéphez, hanem a felhasználóhoz kötődik. Magyarán a dolgozó irodai gépére, laptopjára és otthoni gépére is feltelepíthető. Nagy Levente szerint néha még előfordul, hogy a szoftver előnyösebb, például amikor rossz a netes kapcsolat, akkor nem a homokórázó böngésző előtt kell várakozni, hanem az Outlook szép lassan leszinkronizálja a leveleket és a többi adatot.

Tapasztalat = siker?

A Microsoft több mint két évtizede gyárt szövegszerkesztőket, de az Office 365 esetében végig az volt az érzésem, hogy hiányoznak funkciók. Hiába, az Office 2007 után az embernek mások az elvárásai. Ráadásul olyan alap funkciók is hiányoznak, amelyek a rivális Google Dokumentumokban megtalálhatók, vagy abban jobban vannak megvalósítva. Például a webes Excelben nem működik a sorozatok létrehozására használt trükk, amikor kitöltjük egy sorozat első három elemét (2010 január, 2010 február stb.), és egy egérhúzással ötszáz hónapra kiterjesztjük a sorozatot.

A kezdőlapon túl sok az üres terület, lehetne ott több információ, míg az Outlook még mindig túlzsúfolt és csak nagy kijelzőn működik jól. Az 1024 pixel széles felbontás már kevésnek bizonyult, ami elég nagy baj, mert jönnek a tabletek, és azok nem 1920 pixel szélesek. Néha az volt az érzésem, hogy a Microsoft csak bedobálta egymás mellé a szolgáltatásokat, és elfelejtette azokat összekötni. Az emailben érkező dokumentumok megnyitásakor az Outlook betekintője nem ajánlja fel az online szövegszerkesztő használatát, csak a fájl mentését. Ha nagyon kitartóak vagyunk, akkor letöltjük, majd plusz egy lépésben feltöltjük a fájlt a SharePoint tárhelyére, és ezután már böngészőből is szerkeszthetjük.

Előnyös azonban a levelező Exchange támogatása, tehát ha létrehozunk, módosítunk vagy elolvasunk egy levelet, akkor a változások minden általunk használt eszközön életbe lépnek. Az adminisztrációs eszközök is egyszerűek, alap Excel, Word és Powerpoint ismerettel simán létrehoztam úgy felhasználókat, csoportwebhelyeket, és egyértelmű volt a jogosultságok leosztása. Például a Géz Géza nevű fiktív júzeremnek nem adtam SharePoint-hozzáférést, mert a kiszolgálóknak semmi közük nincs a vállalat belső irataihoz. Viszont adtam neki és a többieknek egy külön intranetes weboldalt, nekik szóló instrukciókkal és naptárral. Egy-két hét alatt szerintem simán kiismerhető az Office 365 működése.

Uralkodik a világon?

Eddig is a világ egyik legjobb biznisze volt az Office programcsomag, és most már azt is elmondhatja magáról a Microsoft, hogy az szinte minden platformon elérhető. Hiszen az Office 365 nemcsak a jól megszokott windowsos környezetben futtatható, hanem akár Linuxon is. Persze a Microsoft ezt egyáltalán nem ajánlja, a javasolt rendszerek közt a Mac OS X és Safari kombinációja az egyetlen, amely nem a Microsoft sajátja. Linuxon nem volt gondom semmivel, de az Androidos táblagépeken csak korlátozottan működött az Office 365, például nem indult el a webes szövegszerkesztő.

Egy egyszerű levelező az Office 365-ben (ha a béta kipróbálása után is használná a vállalat) havonta és felhasználónként 1,79 eurótól igénybe vehető, ami aprópénz ahhoz képest, ha mindezt saját szerverrel, rendszergazda segítségével kell igénybe venni. Az Office Professional Plus szoftver is tartalmazó csomag pedig 22,75 euró júzerenként, ami már komolyabb összeg, de ezt nem is ötfős cégeknek ajánlják, hanem a nagyvállalatoknak.

Az biztos, hogy a Microsoft jó úton halad, ha meg akarja tartani a világuralmát az irodai programok piacán. Csak jobban oda kellene figyelnie, mert ugyanezen az úton halad a Google is, aki alulról indult, és puccsot akar végrehajtani.

Rovatok