Index Vakbarát Hírportál

Anyacsavarrral és villáskulccsal ünnepel a Google

2011. május 1., vasárnap 10:34

Május elsejével kapcsolatos a Google nyitóoldalán található úgynevezett Doodle. A kereső felirata mögötti képen ugyanis egyebek mellett villáskulcs, anyacsavar, traktor és gyárak láthatóak a magyar, német, olasz, bolgár orosz és ukrán változatban. A többi európai országban viszont az első Világkiállításra emlékeznek, amelyet 1851-ben, vagyis 160 évvel ezelőtt rendeztek a londoni Hyde Park Kristálypalotájában.

A tervezők különleges, részben mozgó logót készítettek erre az alkalomra: az egér segítségével nagyítót lehet végighúzni a képen, amellyel jobban szemügyre vehetők a kiállítás egyes részletei - így például egy csobogó szökőkút vagy egy óra körbe forgó fogaskerekei. A kiállítás ötlete egyébként annak idején Albert hercegtől, Viktória királynő férjétől származott, és a gyártott termékek első nemzetközi seregszemléje volt 1851-ben.

A spanyol és a portugál Google az édesanyákat ünnepli, a nyitóoldalaikon a Google szóban az "l" betűt lila szirmú virág helyettesíti ezen a napon. Az egyetlen kivétel Lengyelország, ahol a nyitóoldalon nem speciális, hanem a megszokott Google-logó található most.

A Google-ra jellemző, hogy neves dátumokhoz egyedi, sokszor mozgó logókat készít. Idén megemlékezett már többek között Charles Chaplin születésének 122. évfordulójáról és a világhírű, magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini születésének 137. évfordulójáról. Március 15-én a magyar forradalom és szabadságharc 163. évfordulója előtt tisztelgett a Google magyar verziója, a kereső nyitóoldalán akkor a Nemzeti Múzeum képe volt a doodle-ben.

Rovatok