Index Vakbarát Hírportál

Túl a 200 millió felhasználón a Twitter

2011. május 2., hétfő 10:55

A Twitterre regisztrált felhasználók száma túllépte a 200 milliót - jelentette be a mikroblog-szolgáltató nemzetközi stratégiáért felelős igazgatóhelyettese egy New York-i konferencián.

A Twitter terjeszkedésének fő területe egy ideje már az Amerikán kívüli piacokra helyeződött át, a 200 millió felhasználónak már csupán 30 százaléka amerikai. A második legnagyobb és legaktívabb twitteres közösség a japánoké, minden negyedik bejegyzés innen jön. A növekedés töretlen, becslések szerint napi félmillió új regisztrációt fogad a mikroblog, ezzel a tempóval év végére elérik a 300 milliót is.

Hogy mennyi az aktív felhasználó a 200 millióból, arról a Twitter általában mélyen hallgat, és minden jel arra mutat, hogy a teljes tábor nagy része csak kíváncsiságból regisztrált, aztán abba is hagyta a Twitterezést. Egy független szakértői becslés szerint 56 millió az olyan felhasználók száma, akik legalább 8 másik Twitter-felhasználót bejelöltek követésre, vagyis ennyien voltak valaha egy kicsit is aktívak a mikroblog 2006-os indulása óta. Szintén nem tudni, mennyien vannak, akik nem regisztráltak, de csak olvasói minőségben látogatnak Twitter-csatornákat. A netes forgalom mérésével foglalkozó Alexa aktuális toplistáján a Twitter a világ kilencedik legnagyobb látogatottságú weboldalaként szerepel.

A 200 millió felhasználó mellé nyereséggel kecsegtető üzleti modellt a mai napig nem sikerült felépítenie a Twitternek. A cég éves forgalma a néhány tízmilliós dolláros nagyságrendben mozog, hirdetési felületként egyelőre nem tudja hatékonyan eladni a mikroblogokat. Ennek ellenére évek óta ostromolja felvásárlási ajánlatokkal több nagy cég is, a legutóbbi hírek szerint a Microsoft, a Google és a facebook is bepróbálkozott már, az árat tízmilliárd dollárig srófolták fel, de a Twitter nemet mondott.

Rovatok