Index Vakbarát Hírportál

A magyarok szerint nem bűn a zeneletöltés

2011. május 3., kedd 13:05

A 18-64 évesek több mint 90 százaléka nem ítéli el hazánkban az illegális zeneletöltést, elsősorban azért, mert a legális zenéket túl drágának találja – derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös felméréséből, amit 1457 felhasználó megkérdezésével végeztek, a minta kor és nem szempontjából jól reprezentálta a magyar lakosságot.

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint az online zeneletöltések 95 százaléka illegális forrásokból származik. A jelenség hazánkban is virágzik: egy független tanácsadó felmérése szerint a szellemi termékekkel foglalkozó iparágak 2015-ig akár 1300 milliárd forint veszteségre is számíthatnak az illegális letöltések miatt.

A friss kutatása arra mutat rá, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli el a zeneletöltést. Leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység: míg a 18-24 éveseknek mindössze 2 százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka. A válaszadók közel 20 százaléka szerint legalább a kedvenc előadóinkat támogatni kell azzal, hogy fizetünk a zenéjükért.

A felmérés szerint sokan az árakat okolják az illegális letöltés terjedéséért: a válaszadók 49 százaléka szerint, amíg ilyen drága legálisan beszerezni a zenéket, addig érthető, hogy a felhasználók más forrásokat keresnek. Leginkább a férfiak és a fiatalabb korosztály gondolja ezt így.

A megkérdezettek több mint egyharmada ennek ellenére úgy látja, hogy ma már annyian töltenek le zenét, hogy ez már visszafordíthatatlan folyamat. További egyharmad úgy vélekedik, hogy a kiadóknak más bevételi források után kellene nézniük, hiszen a letöltés jelenti a jövőt.

A magyar jogszabályok szerint egyébként illegális zeneletöltés nem létezik, az adathordozók árába épített átalányért cserébe a zenék és filmek letöltése magáncélra nem ütközik törvénybe, csak a megosztásuk, illetve letöltésre felkínálásuk.

Rovatok