Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az új iMac

2011. május 3., kedd 16:48

Az Apple ma frissítette asztali gépcsaládját, mindegyikbe erősebb hardver került, az ár nem változott.

Néhány hete már sejteni lehetett, hogy az Apple frissítésre készül: számos boltból eltűnt az iMac, az online megrendelések is akadoztak, ami általában annak a jele, hogy elkezdték kifuttatni a régi szériát, így csinálva helyet az újnak.

Amikor aztán kedd délelőtt bezárt az Apple online boltja, már majdnem mindenki biztos volt abban, hogy az új iMacek érkeznek, és nem is kellett csalódni, mert két órával később bemutatták a frissített gépcsaládot (az a mai napig nem tiszta, hogy miért kell órákra bezárni egy online boltot, ha új tételt akarnak elhelyezni benne).

Az iMacből továbbra is négy verziót árul az Apple, két 21,5 colost és két 27 colost. A legnagyobb újítás a processzort érintette: eddig három modellben kétmagos, egyben meg négymagos Core i-processzor volt. Mostantól mindegyik gépet négymagos csippel adják, ráadásul ezek már a második generációs Core i-processzorok, így az átlagos teljesítménynövekedés meghaladja a száz százalékot.

Hasonló erősödés történt a grafikus gyorsítók között. A szállító továbbra is az Ati, pontosabban az AMD, ám a Radeon 4670-eseket, 5670-eseket és 5750-eseket 6750-esek, 6770-esek, és 6970-esek váltották. Lényeg, hogy a grafikus teljesítmény másfél-kétszeresére nőtt.

A memória 4 gigabájt maradt, és a háttértár sem változott: a legkisebbe 500 gigabájt, a három drágább gépbe ezer gigabájt került.

Ugyanakkor az iMac is megkapta a Thunderbolt csatlakozót, ami még az USB 3-asnál is jóval nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, igaz, egyelőre nincs nagyon mit beledugni. Kevésbé jelentős, bár egyelőre használhatóbb változás, hogy a gép webkamerája nagyfelbontású lett, így ha megfelelő csetprogramot használunk, hd-ben is mehet a videótelefonálás.

Az ár mindenesetre nem változott, a legkisebb gép 1199 dollárba kerül, ahogy 2007 óta egyfolytában, a legdrágább, 27 colos, 3,1 gigahertzes Core i5 csippel szerelt gépet meg 1999 dollárért lehet elvinni.

Rovatok