Index Vakbarát Hírportál

Dr. Dre bőrébe bújt a HP

2011. május 6., péntek 11:38

A HP Envy dögös gép, és adnak hozzá egy még dögösebb, kiváló hangminőségű fejhallgatót is. De a tesztelése közben elbizonytalanodtam, hogy az Envy név vajon mire utal. Nekem, a lehetséges vevőnek kellene irigykednem, vagy csak azt jelzi, hogy a HP megirigyelte az Apple Macbook sikerét?

Ebben a tesztben nem lesznek részletes specifikációk és grafikonok, mert csak azt próbálom megfejteni, hogy a HP mit próbál rátukmálni a zenerajongókra körülbelül 400 000 forintért. Azt azért elárulom, hogy az Envy Beats Edition brutálisan erős, Core i7 processzorral, 4 gigabájt ram-mal és 500 gigabájtos merevlemezzel, ami még egy asztali gépben is pont elegendő. Feltéve, hogy az ember nem a Crysis 3 futtatására készül (jó előre, ugye).

Menet közben is kell zenét hallgatni

A HP Envy ideális erre a feladatra. Ajánlom mindazoknak, akiknek sem az autójukban, sem a mobiljukban nincs semmilyen zenelejátszó, amit kényelmesebben lehetne használni. Esetleg érdemes felvenni a laptop mellé egy serpát, aki cipeli helyettünk a 2,5 kilós monstrumot, és aki esőben és hóban is megtartja előttünk, amikor albumot akarunk váltani. Súlya alapján az Envy inkább a lakásba való, ahol csak a kanapé-étkezőasztal távot kell néha megtenni vele.

Nekem a géphez adott, de külön is beszerezhető Monster Solo Beats fejhallgató jött be a legjobban, mert ezt valóban utcai használatra tervezték. Összehajtható, könnyű és jól zár, tehát nem a mi zenénket hallgatja a metró összes utasa. A hangja kiváló, a mély hangok keményen dübörögnek és a magasabbak is szépen szólnak. Kétféle zsinórt adnak a füleshez, az egyiken iPhone-vezérlő gombok is vannak.

A laptop saját hangszórója nem eget rengető, a basszus ugyanolyan gyenge, mint bármely másik laptopon. Erősítőn jól szól, csak arra kell figyelni, hogy a zenehallgatás végeztével letekerjük a hangerőt 5-10 százalék környékére. Az Envy ugyanis ennél nagyobb hangerőn olyan hangosan szólaltatja meg a fejhallgatót, hogy az lerepül a fejünkről. Velem pontosan ez történt, úgy megijedtem a brutális hangerőtől, hogy egy gyors mozdulattal lerántottam a fejhallgatót a füleimről, mielőtt maradandó károsodást szenvednek a dobhártyáim. Nagy kár, hogy az Envy nem tudja külön kezelni a fejhallgató és a hangszóró hangerejét.

Fontos a laptop minősége

A HP Envy szép, feltétlenül meg kell mutatni minden ismerősnek és ismeretlennek. Matt fekete a borítása, a tenyértámasz tapintása kellemes, a billentyűzet nagyon jól használható. Külön kiemelném a billentyűk piros háttérvilágítását, ez is jelzi, hogy a HP mérnökei a Mac gépek extráit próbálták lemásolni és továbbfejleszteni. A tapipad óriási, de a többujjas vezérlés még nem olyan tökéletes, mint a Macbookon. Például csak akkor tudunk két ujjal gördíteni, ha ujjaink széles terpeszben állnak. Ez meglepő volt, mert még a netbookom is simán érzékeli a két ujjamat, amikor azok közvetlenül egymás mellett vannak.

Izgalmas extrát rejt a kijelző. Ha szemből nézzük, akkor a szélein körülbelül 1-2 pixelnyi sáv nem látható. Végül is, kit érdekel a programablakok kerete? Egyébként az lcd elé helyezett műanyag lemez fekete kerete még árnyékot is vet az lcd-panelre. Ügyes megoldás, szabadalmaztatni kéne. Egyébként a kijelző 1366 x 768 pixeles, elég fényes és jók a színei.

A zenelaptopon minden a zenéről szól

A HP Envy zenelejátszásra termett, nincs olyan dal, amit ne tudna csodálatosan megszólaltatni. Ennek örömére átmásoltam rá néhány albumot a gyűjteményemből, rákattintottam a Chronic 2001-re, de a Windows ostobán visszabámul rám, hogy mihez kezdjen ezekkel a fájlokkal. Sajnos a HP-nél megállt az élet az mp3 és wma formátumoknál.

Persze, tudom, a felhasználók jelentős része nem használ veszteségmentes formátumokat, de az Envy elméletileg egy speciális célközönséget próbál célba venni, ezért elvárható lenne, hogy alapból lejátssza a FLAC-ban vagy bármilyen más egzotikus formátumban tárolt dalokat. Mivel általam használhatónak tartott zenelejátszó sem volt a gépen, hogyan feldobtam rá egy ingyenes WinAmpot, ami egy csapásra megoldott minden problémát.

Nagyon röviden tudom összegezni a tapasztalataimat. Az csak egy marketingfogás, hogy az Envy Beats Edition zenehallgatásra kihegyezett laptop. Nincs ez kihegyezve semmire, ugyanolyan általános célú számítógép, mint bármelyik másik riválisa, csak kapott egy szebb bőrt.

Rovatok